/ flickr.com
В Турция се намират някои от най-красивите и завладяващи плажове. С тюркоазените си води и златистите си пясъци, турските крайбрежия са истински рай за любителите на слънцето и морето. От туристическа агенция Doris ни споделиха 11-те топ плажа в Турция с най-висок рейтинг от потребителите на Google, от които да изберете кой да посетите по време на вашата почивка в Турция.

1. Капуташ Плаж

Сред склоновете на величествените скали на Ликийското крайбрежие се крие Капуташ – плаж, който може да бъде достигнат само по море или по стълби, издълбани в скалите. Той предлага уединение на туристите, които са на почивка тук и търсят спокойствие, далеч от претъпканите курорти. Непокътнатата природа на този скрит рай дава възможност на посетителите да се насладят на релаксиращи моменти, докато слушат шепота на вълните.

Плаж Капуташ, Турция
Плаж Капуташ, Турция Istock

2. Бодрум

Бодрум е синоним на луксозна почивка в Турция. Плажовете тук са разпръснати по цялото крайбрежие и може да се открият както изолирани местенца, така и добре организирани плажове с всички удобства, които може да си представите.
Бодрум привлича със своите бели пясъчни ивици, които прегръщат кристално чистите води на Егейско море и създават идеална атмосфера за морски спомени. Нощният живот, с изобилие от стилни барове и клубове, е също толкова вълнуващ и обещава развлечения до ранни зори.

Плажове в Бодрум
Плажове в Бодрум flickr.com

3. Чирали


Чирали попада в защитен район заради морските костенурки, които идват тук да снасят яйцата си. Докато ги наблюдавате как бавно прекосяват пясъка, вървейки към морето, времето сякаш спира, за да може да се насладите на спокойствието и природната красота на това кътче в Турция. Залезите тук са неповторими и оцветяват небето в топли нюанси, които се отразяват в спокойните води.

Плаж Чирали, Турция
Плаж Чирали, Турция flickr.com

4. Чешме

Този курорт в Турция е известен със своите ветровити условия, което го прави перфектно място за ветроходство и други водни спортове. След ден, изпълнен с морски приключения, посетителите могат да се отдадат на почивка или да направят посещение на някое от крайбрежните заведения, наслаждавайки се на пресните морски деликатеси и вълшебния залез над морския хоризонт.

Плаж Чешме, Турция
Плаж Чешме, Турция flickr.com

5. Плажът Клеопатра

Той е известен със своята уникална красота и забележителна историческа стойност. Според легендата, Марк Антоний подарява на Клеопатра този плаж, покрит с мек пясък от Северна Африка.
Тук, сред древните митове и легенди, туристите може да се потопят във водите на историята и да изпитат кралския лукс, който векове наред е бил запазен само за отбрани хора. Златистите пясъци и топли, прозрачни води, приканват за релаксация, слънчеви бани и пълноценна почивка.

Плаж Клеопатра, Турция
Плаж Клеопатра, Турция flickr.com

6. Анталия

Анталия е една от перлите на Средиземноморието, където се сливат древна история и модерност, за да предложат на посетителите, дошли на почивка тук, възможността да избират между динамиката на оживените курорти и спокойствието на заслонените от погледите заливи. В този град, в който се преплитат различни култури, може да се насладите на изискани морски деликатеси в някой от многобройните ресторанти, докато се любувате на величествените гледки.

Плажовете в Анталия
Плажовете в Анталия flickr.com

7. Долината на пеперудите

Както подсказва името ѝ, това е дом на множество видове пеперуди, който предлага невероятни гледки към кристалните води на Егейско море. Този уникален плаж е достъпен само с лодка или пеша през планински пътеки. Природата тук е завладяваща, а танцът на пеперудите във въздуха добавя магическо измерение към уникалните пейзажи. Тук, сред зеленината и тишината, може да се отдадете на почивка и медитация или просто да се насладите на спокойствието, докато слънцето нежно ви гали.

Плаж Долината на пеперудите в Турция
Плаж Долината на пеперудите в Турция pexels.com

8. Олудениз

Олудениз е може би един от най-фотографираните плажове в Турция, известен още като "Синя лагуна" със своите тюркоазени води. Тук те са толкова прозрачни, че разкриват богатството на подводния свят дори без гмуркане. От плажа може да се видят спиращи дъха гледки, които са идеални за любителите на парапланеризма и други въздушни спортове. След ден, изпълнен с приключения, това място е идеално за почивка и релаксация.

Плаж Олудениз, Турция
Плаж Олудениз, Турция needpix.com

9. Патара

Това е не само най-дългият плаж в Турция, но и един от най-недокоснатите. Той е истински рай за любителите на историята и природата, където древните стълбове и арки се извисяват на фона на безкрайния пясък. На това магнетично място, където морските вълни нежно целуват бреговете, може да се насладите на плажа в пълната му красота и да избегнете тълпите, които често се срещат в по-популярните курорти.

Плаж Патара, Турция
Плаж Патара, Турция flickr.com

10. Изтузу

Това е ключова зона за гнездене на костенурки, която привлича със своя фин златист пясък, плитки води и уютни кафенета, които сервират ароматен турски чай и традиционно гьозлеме. Разположен между сладководните води на река Далян и солените вълни на Средиземно море, Изтузу е един от най-значимите екологични плажове в Турция. По време на почивката си тук, може да опитате едно вълнуващо приключение сред природата и да се качите на лодка по водите на река Далян.

Плаж Изтузу, Турция
Плаж Изтузу, Турция flickr.com

11. Кабак

Идеалното място за тези, които търсят уединение и спокойствие за своята ваканция. Достъпен само по пътеки, преминаващи през гори и планини, този плаж предлага кристални води, тишина и възможност за настаняване в еко-хижи.

Кабак е истинско убежище за душата, където мирът и спокойствието са единствените ви съседи. Тук, сред зеленината на планините и нежното шумолене на морските вълни, може да се откъснете от външния свят и да се свържете отново с природата, зареждайки се с нова енергия и вдъхновение.

Плаж Кабак, Турция
Плаж Кабак, Турция wikimedia.org/

Турските плажове са рай за фотографите, затова не пропускайте снимките, които ще останат незабравими спомени от вашата почивка.
Турция е страна с богато културно наследство и неповторима природна красота, а нейните плажове са доказателство за това. Всяко от тези райски кътчета очаква своите посетители за уникални преживявания. Открийте своето и се пригответе за незабравима почивка, в която всяка секунда е обгърната от красотата на Средиземноморието. Изживейте магията на турските плажове, където всяка вълна ви нашепва история, а залезите на слънцето са сякаш изтъкани от боговете. Планирайте следващата си почивка тук и се изгубете в магията, красотата и спокойствието на Турция.