/ shutterstock.com
Най-вероятно четеш този текст направо от екрана на телефона си. Знай, че в никакъв случай не си единственият. Почти половината от световното население използва смартфон и този брой се увеличава всеки ден. Ние в никакъв случай не ти предлагаме да се откажеш от телефона си, просто искаме да тe накараме да осъзнаеш малко повече въздействието, което производството на смартфони има върху нашата планета.

Досега най-голямото въздействие върху околната среда е свързано преди всичко със закупуването на ново устройство и това е така, защото от всички процеси, случващи се през отделните етапи от „живота” на смартфона, неговото производство е най-замърсяващият фактор. В следващите редове ще разгледаме заедно защо решението за закупуване на нов продукт може да не е най-добрият избор от гледна точка опазване на околната среда.

Какво е въздействието върху околната среда при производството на смартфони?

Нека да опишем накратко основните елементи на производствения процес. За всеки произведен нов телефон е необходимо да се извлекат изключително ценни елементи, като злато, кобалт или литий. По този начин всеки път, когато сменяш телефона си, ти неволно подпомагаш за генерирането на токсични отпадъци и отпадъци от ценни материали. Средно човек сменя телефона си веднъж на две години. Този поведенчески модел се оказва напълно неустойчив, докато смартфоните,по-стари от две години, най-често се оставят на произвола на съдбата.

В допълнение, производителността на чисто новите телефони не превъзхожда качеството на много от предходните модели. Например, наскоро пуснатият iPhone 15 не притежава значително по-добри характеристики от предишния модел, който е сравним от гледна точка на потребителското изживяване с по-стари модели като iPhone 13 или iPhone 11. Стига разликите между устройствата да не са такива, които значително подобряват твоето качество на живот, то закупуването на нов телефон не трябва да е един от твоите водещи приоритети.

Ако анализираме целия жизнен цикъл на един смартфон, ще установим,че неговото създаване представлява частта, влияеща най-много на околната среда. Около 80% от неговия въглероден отпечатък се генерира в производствения етап. Това е така, защото освен самото сглобяване, скритите разходи в целия производствен процес не са много видими. Те могат да бъдат от типа на копаене или транспортиране на различни елементи. Нека не забравяме суровините, използвани в производството, като желязо, алуминий, магнезий, мед, сребро, злато, графит, литий и т.н., чието извличане също е свързано със скрити екологични разходи.

Какво се случва с неизползваните телефони?

Може би никога не си се замислял и не си се питал какво се случва с телефона ти, след като се озове на сметището. От момента на изхвърлянето му токсичните метали в него продължават да замърсяват почвата и водата. От друга страна, ако за свое удобство избереш да го оставиш да събира прах в някое чекмеджето,то този вариант води до рязко и ненужно обезценяване на устройството.

В заключение, не е много добре да го изхвърляш или да го изоставяш в някой забравен шкаф. Тогава с увереност си мислиш, че рециклирането със сигурност ще реши този проблем, нали? Добре е да знаеш, че дори в развитите страни рециклирането на смартфони е под 15%. Независимо от факта, че има различни компании, които насърчават рециклирането на стари телефони, нещата и тук не са много прости. Всяко устройство съдържа малки компоненти, които са тясно интегрирани, и тяхното разделяне не е никак лесно, така че ефективността на рециклиране не е толкова висока, колкото бихме желали.

Какво е магическото решение за опазване на околната среда?

Няма перфектен отговор на този въпрос, но имаме няколко полезни съвета, които могат да ти помогнат да предпазим планетата заедно, на малки стъпки. Първото,това е осъзнаването на въздействието, което производството на всеки телефон има и следователно, решението да се закупи нов телефон да се взема по-внимателно и обмислено. Вярваме, че горните аргументи са повече от достатъчни, за да те убедят да правиш разумния избор, когато видиш нов модел смартфон.

Има алтернативи, които са по-бюджетни и в същото време безопасни. Един от тях е Flip.bg. Тук може не само да закупиш телефони със същата производителност, като новите, на цена до 40% по-добра за твоя джоб, но и да продадеш старите си устройства бързо, вместо да бъдат оставяни да събират прах. Това е лесен и безопасен начин, който предлага освен значителни финансови предимства, но и така ще предпазиш околната среда.