Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев / netinfo
Председателят на УС и изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев откри фотоизложба, посветена на ключови проекти, подкрепени от банки за развитие и публични финансови институции от цял свят.

Експозицията е под надслов „Проекти за развитие“ и представя общо 31 проекта на 16 финансови институции, сред които немската KfW, Китайската банка за развитие, Банката за развитие на Съвета на Европа, шведската Комунинвест, норвежката KBN и други.


Целта на инициативата е да покаже чрез фотокадри подкрепата, оказвана от банки за развитие в Европа и по света, специфична за всяка страна, но все още е слабо позната у нас.

Г-н Мавродиев, разкажете ни малко повече за изложбата?

Самата изложба представя различни проекти, подкрепени от банки за развитие в Европа и по света с цел да популяризира ролята и мисията на тези институции. Виждате много голям списък от обекти, които са както малки и стартиращи компании, така и огромни проекти, финансирани от банки за развитие. Споменах проекта в Китай за 6 млрд. евро. Обхватът е голям и посоките са различни, но всички те допринасят за благосъстоянието и икономическото развитие на съответните страни.

Какво е необходимо за да може един такъв проект да бъде финансиран от банки за развитие?

Ние, освен че работим за това да подпомогнем добрата идея, трябва да видим, че проектът е перспективен и за банката, защото и тя трябва да спечели. В крайна сметка и банките за развитие са част от банковия бизнес и нашата роля е да бъдем ефективни. Ако идеята е добра, ако има потенциал, ние непременно ще я подкрепим, защото е в общ интерес – както за банката, така и за съответния получател на кредит, също и за обществото, което чрез това ще получи нови и интересни услуги и продукти, ще създава нови работни места.

Можете ли да посочите кои са най-успешните проекти от тези, които представяте ?

Не искам да откроявам един проект пред други, мисля, че всички са успешни без изключения, в различни сфери, по различен начин, но всеки един от тях допринася за общото благосъстояние и за по-доброто качество на живот в съответните държави. Банките са основен двигател за икономически растеж, за подпомагане на реалния бизнес, да му подадат ръка да реализира идеите си.

Има ли проект, който е по-различен, по-специфичен?

Всички са специфични – единият е ветропарк, другият е разносвач на кафе с колело. Различни проекти, интересни сами по себе си.