/ iStock photos/Getty images
Какво е омазнен черен дроб?

Омазненият черен дроб е състояние, при което мазнините се отлагат в самите клетки на органа и в крайна сметка избиват на повърхността им. При него клетките по-трудно изпълняват функцията си да разграждат токсините в организма и да ги извеждат от него, поради което токсините постепенно започват да претоварват и увреждат органа.

Това, от своя страна, е причина за развитието на възпаление и затлъстяване, а оставени без подходящо лечение, те може да причинят много сериозни усложнения спрямо здравето на целия организъм.

Защо здравето на черния дроб е толкова важно?

Често се казва, че черният дроб е нашата най-голяма лаборатория, основният орган за детоксикация на тялото, поради което неговата функция е жизненоважна за здравето. От Натуратерапи ни изясняват защо е така:

• В кръвта се съдържат всички хранителни вещества от храната, но за съжаление и всички токсини от пестициди, добавки, консерванти и други химикали, добавени към храната и лекарства, които влияят на хормоните. Всичко това се събира от червата и трябва да премине през черния дроб, преди да бъде освободено в системното кръвообращение през други органи.
• Количеството токсини, които се абсорбират в кръвта от храносмилателната система или се образуват в организма като метаболитни отпадъци, е толкова голямо, че сърцето или други органи може да откажат само за няколко минути, ако процесът на детоксикация не приключи навреме.
• Клетките на черния дроб ефективно разграждат, опростяват и неутрализират всички токсини, химикали, отпадъчни материали, включително хормони с няколко вида биохимични реакции, с помощта на специфични ензими (известни като цитохром Р450 ензими).

Ето защо, ако имаме омазняване на черния дроб, той не може да работи правилно и ефективно, при което всички токсини ще остават в тялото, без да бъдат разградени, а това може да е много вредно за здравето и функциите на органите.

Причини за затлъстяване на черния дроб

Въпреки че няма точна причина за развитието на това заболяване, съвременната медицина разделя стеатозата на алкохолна и неалкохолна. При алкохолната стеатоза се подразбира, че уголемяването и увреждането на черния дроб е следствие от прекомерната консумация на алкохол, който е силен токсин, докато при неалкохолната има няколко фактора, които може да окажат влияние, от които:

• Диета и начин на живот

Честият прием на висококалорични храни, такива, с високо съдържание на захар (която се превръща в мазнини в организма) и мазнини, както и богати на консерванти и добавки (преработени храни), бързото хранене, комбинирано с подсладени сокове и алкохол, а и липсата на редовна физическа активност може да причинят или повишат риска от затлъстяване на черния дроб. Това заболяване все по-често се среща и при по-млади хора поради начина им на живот.

• Генетика и семейна история

Възможно е да съществува генетично предразположение към намалена функция на този орган, като например – недостатъчно производство на ключови ензими, необходими за разграждането на токсините, което увеличава риска от развитие на мастно чернодробно заболяване.

• Медицински състояния и лекарства

Състоянието на стеатоза често е част от така наречения метаболитен синдром, при който има нарушена регулация на няколко метаболитни параметъра като мазнини, холестерол, захар, кръвно налягане и затлъстяване.

С други думи, повишените нива на кръвната захар, мазнините и наднорменото тегло са възможна причина за поява на омазнен черен дроб. Важно е да се отбележи, обаче, че редовният прием на лекарства за лечение на хронични заболявания (като ревматоиден артрит, сърдечни заболявания, автоимунни и др.), аналгетици, кортикостероиди и други също може да доведат до увреждане и да причинят уголемяване на черния дроб.

Как да идентифицираме състоянието: признаци и симптоми?

• Физически прояви
 
        Болка и дискомфорт

Натрупването на мазнините по повърхността на черния дроб увеличава неговия обем, което оказва по-голям натиск върху околните органи. Това може да предизвика болка в корема, под дясната ребрена дъга и дори в задната част на лопатката. Също така, може да причини дискомфорт, особено след прием на храна, лошо храносмилане, запек, диария и др.
          
       Системни индикатори

Това състояние на затлъстяване може също да доведе до повишаване на захарта, мазнините, хормонални нарушения, акне по лицето, сърбеж и дразнене на кожата, подуване на тялото, хронична умора, както и намалена концентрация.

черен дроб болки
iStock photos/Getty images

• Диагностични процедури
 
       Кръвни тестове

Съществуват стандартни тестове за изследване на ензими (AST и ALT), при които превишаването на референтните стойности говори за затлъстяване на черния дроб. Освен това, може да се направи допълнителен анализ, за да се определи точната причина, както и наличието и степента на увреждане на клетките.

       Изследвания

Стеатозата може лесно да се открие чрез ултразвуково (ехографско) изследване на корема, където се вижда дали има уголемяване органа и натрупване на мазнини по повърхността.

       Биопсия

Ако предходните изследвания показват ясни признаци на чернодробна дисфункция, може да се извърши биопсия, за да се идентифицират настъпилите промени и степента на увреждане на клетъчно ниво. При нея се взема проба от тъкан с игла, която се анализира под микроскоп.

Усложнения при затлъстяване на черния дроб

Ако не се лекува, с времето омазненият черен дроб прогресира до състояние, което може да е много опасно, хронично и дори необратимо.

• Цироза

Това е трайно увреждане на функцията на клетките в черния дроб, което не се лекува. Затлъстяването на черния дроб първо преминава през хронично възпаление, хепатит, при което, ако не се вземат мерки, по-нататък води до фиброза – пълна загуба на клетъчната функция. От това става ясно, че цирозата може да е животозастрашаваща.

• Рак

Понякога, при наличие на канцерогенни токсични вещества или генетична предразположеност, увреждането или дисфункцията на органа може да причини появата на рак.

• Други рискове за здравето

Съществува риск стеатозата да доведе до развитие на автоимунни състояния или затлъстяването и нарушената функция да засегнат метаболитното здраве, което включва повишено кръвно налягане, поява на диабет тип 2, сериозни хормонални проблеми и др.

Контрол и лечение

За да се подобри състоянието на затлъстяване на черния дроб, се изискват промени в диетата, от които – намаляване на мазните, преработените храни и алкохола. Необходимо е също да се увеличи приемът на плодове и зеленчуци, съдържащи антиоксиданти за защита на клетките, както и минерали и витамини, необходими за създаването на детоксикиращи чернодробни ензими.