/ netinfo
2RT (Retinal Rejuvenation Treatment) е революционна нова технология, разработена от фирмата Ellex за лечение на заболяванията на ретината. Тя използва наночестотна лазерна стимулция на клетъчно ниво. Новата терапия намалява отока в тъканите, подобрява виталността и стимулира възстановителните процеси в ретината.

Основно показание за приложение на тази терапия е възрастовата дегенерация на макулата. Тя бива суха и влажна форма.

Влажната форма води до тежка зрителна инвалидизация. Нейното лечение е сързано с ежемесечно приложение на антиангиогенни медикаменти за вътреочно приложение.

При сухата форма се цели профилактика на прогресията към влажна форма. 2RT намалява болестните отложения в макулата, резултат от обмяната на веществата (друзи), характерни за тази форма на заболяването и се явява ефективна профилатика на усложнената влажна форма.

Наночестотната лазерна терапия се прилага еднократно и при нужда се повтаря. Комбинирано лечение с антиангиогенни медикаменти и 2RT при влажната форма може да намали необходимостта от ежемесечно вътреочно третиране, както и да подобри зрителната рехабилитация на тези пациенти.

Ако пациентът има влажна форма на макулна дегенерация на едното око и суха на другото, то първото око се лекува с ангиогенни медикаменти вътреочно, а доброто око се подлага на облъчване с новия наносекунден лазер. Това може да спаси пациента от намаление на зрението на доброто око и да предотврати необходимостта от лечение с вътреочни медикаменти. Основната цел е забавяне на процеса и запазване зрението.

Методът може да се използва при лечение и на други заболявания – диабет, съдови състояния на окото и други.

Наносекундният лазер е революция в лечението на възрастовата дегенерация на макулата. Профилактиката е най-доброто лечение. 2RT е ефективна профилактика на влажната дегенерация на макулата. "Очна клиника „Света Петка“ – гр.Варна е единствената клиника в страната, която разполага с този метод на лечение (2RT).