/ ИКТ Клъстер – Варна
На 12 септември 2024 г. в Икономически университет – Варна се проведе септемврийското Общо събрание на ИКТ Клъстер – Варна. Събитието събра представители на членовете на организацията и очерта важни за развитието на клъстера въпроси.

Сред ключовите моменти на събранието беше приемането на три нови члена: Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, „АйДиЕс Глобъл“ ООД и „Нетвент“ ЕООД. С тяхното включване общият брой на членовете на ИКТ Клъстер – Варна достигна 65, като 37 от тях са пълноправни членове, 27 – асоциирани, и 1 – стартъп.

Един от акцентите беше представянето на Силвия Дечева като новия Оперативен директор на ИКТ Клъстер – Варна. Тя ще поеме административните функции и управлението на търговското дружество, което предстои да бъде регистрирано.

По време на събранието, Емил Цанков докладва за успешното присъединяване на ИКТ Клъстер – Варна към Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ). Стартираната кампания за събиране на пълномощни за участие на БРАИТ в тристранната комисия продължава до 31 октомври 2024 г.

Бяха представени и отчетени резултатите от работата на групите по проекти и предстоящите инициативи, сред които „Техностарт“, „Пътешествие за лидери“, „Жените в бизнеса“, „Техностарт Мотиватор“ и „Училище за успех“.

В края на събранието бяха обявени две благотворителни инициативи:

1. Благотворителен търг в подкрепа на жителите на село Воден, засегнати от природни бедствия, който ще се проведе на 26 септември от 18:00 ч. на ул. „Тича“ № 5 във Варна. Ще бъдат представени произведения на известни варненски художници.

2. Кампания за набиране на средства за участието на отбора на МГ "Д-р Петър Берон" във Варненската Международна гимназиада в Бахрейн. Необходими са 4000 лв. за покриване на разходите по пътуването на учениците.

Събранието приключи с традиционния коктейл, където участниците обмениха идеи и обсъдиха предстоящите дейности на клъстера в неформална обстановка.