/ iStock/Getty Images
Европейското първенство поднесе много изненади през своите 60 и повече години - от шокови заглавия за Дания и Гърция до неочакван героизъм на Исландия.

Ще ви припомним 10-те най-големи сътресения в историята на Европейското първенство по футбол.

Последният турнир, Евро 2016, беше най-непредсказуемият в историята на състезанието, като 29% от мачовете бяха спечелени от аутсайдери, сбор, който включва победата на Португалия над домакините от Франция на финала.

Евро 2020 стартира само след дни и какъв по-добър начин можете да намерите, за да подобрите настроението си за турнира през това лято, от това да освежите паметта си по въпроса за най-големите изненади през годините?

Тук ще си припомните за 10 изненади, споделени от ВВС.

10. Англия 0-1 Югославия - полуфинал на Евро 1968 (21,9% шанс за победа)

Победителите в Световната купа две години по-рано, Англия, се изправя срещу Югославия за място на финала на Европейското първенство през 1968 г. в Италия.

Но този път победата не беше за хората на Алф Рамзи.

Отборът с участието на Боби Мур, Боби Чарлтън, Гордън Банкс и Джеф Хърст имаше надежди за нов трофей. Но Драган Джажич стреля покрай Банкс в 86-ата минута, за да сложи край на надеждите им за нов запомнящ се триумф.

9. Западна Германия 0-1 Испания - Евро 1984 групова фаза (21,7% шанс)

Играчите на Западна Германия се нуждаеха само от точка, за да се класират за полуфиналите като вицешампиони в групата през 1984 г. - и със сигурност им се искаше да я получат.

Испания обаче имаше други идеи с гола на Антонио Маседа в 90-ата минута, който смая страната на Юп Деруол.

Последният гол изпрати германците вкъщи и изкара Испания на първо място, преди да загуби на финала от Франция.

8. Португалия 1-2 Гърция - Групова фаза на Евро 2004 (21,4% шанс)

Едно вълшебно лято никога няма да бъде забравено в Гърция, тъй като нацията направи една от най-големите изненади във футбола, за да спечели Евро 2004.

Тази финална победа на домакините срещу Португалия беше определена като най-изненадващия резултат във финала на Евро (шанс от 24,5%).

Това е така, защото непринудените гърци вече бяха победили хората на Луис Фелипе Сколари в началната част на мача с груповата си игра, тъй като головете на Георгиос Карагунис и Анджелос Басинас запечатаха победата въпреки късния отговор на Кристиано Роналдо.

7. Украйна 0-2 Северна Ирландия - Евро 2016 групова фаза (21.3% шанс)

„Това вероятно е нещо, което няма да се забрави напълно за още 30 или 40 години.“

Това беше гледната точка на Найл Макгин, четири години след като отбеляза прочутия си гол на Евро 2016, който след удар с глава на Гарет МакОли запечата победа с 2: 0 над Украйна. Това беше първата победа на Северна Ирландия на големи финали от 1982 г. насам.

Тази една победа на групова фаза беше достатъчна за хората на Майкъл О'Нийл да спечелят квалификацията.

6. ОНД 0-3 Шотландия - Групова фаза Евро 1992 (21,2% шанс)

След първоначалните поражения от Холандия и Германия, отборът на Шотландия беше елиминиран, но направиха запомняща се първа победа на турнира срещу техните противници от групата - Общността на независимите държави (ОНД) - образувана след разпадането на Съветския съюз.

Пол Макстей, Брайън Макклер и Гари Макалистър спечелиха победа с 3: 0, за да гарантират, че страната на Роксбърг е останала с непокътнаат гордост.

5. Холандия 0-1 Дания - Групова фаза на Евро 2012 (19,9% шанс)

"Можем да кажем, че малко ревнуваме от холандския отбор, че не сме на тяхно място. Те са фаворитите. Това няма съмнение." По онова време това изявление на датския треньор Мортен Олсен звучеше честно и дори селекционерът на Холандия Берт ван Марвийк признаваше, че неговата страна е фаворит през 2012 г., но това може би е било ментална игра.

Холандия - подгласници на Световната купа две години по-рано - бяха смаяни от удара на Майкъл Крон-Дели през първото полувреме и загубиха трите си мача.

Дания, въпреки изненадващата си победа, също не успя да се класира за финалните фази.

4. Белгия 0-2 Турция - групова фаза Евро 2000 (19,7% шанс)

Според треньора на Турция Мустафа Денизли, Това е най-доброто постижение от 77-годишната турска футболна история.

Вълнението на Денизли последва поражението на Турция от Белгия с 2: 0 на Евро 2000, което едновременно запечата първата поява на неговата нация във финалните фази на голям турнир и премахна съ-домакините.

Хакан Шукур вкара и двата гола за аутсайдерите, които взеха само една точка от първите си два мача.

3. Белгия 1-3 Уелс - четвъртфинал на Евро 2016 (19,6% шанс)

Най-великата нощ в историята на уелския футбол, това е третия най-голям еврошок за всички времена - незабравимата победа през 2016 г.

В първия голям турнир на Уелс от 58 години, страната на Крис Коулман дойде с гол по-малко, за да победи талантлива Белгия с 3: 1 и да стигне до полуфиналите на голям турнир за първи път.

Раджа Найнгголан изведе Белгия напред с удар от 25 ярда, но голове на Ашли Уилямс, Робсън-Кану - които дори нямаха клуб - и заместникът Сам промениха нещата.

2. Франция 0-1 Гърция - четвъртфинал на Евро 2004 (19,1% шанс)

„Това е най-великият момент в гръцкия футбол“, заяви победителят в мача Ангелос Харистеас.

По това време това беше справедлив коментар, тъй като отборът на Ото Рехагел резервира мястото си на полуфиналите на Евро 2004, като изхвърли Франция.

Но коментарът на Харистеас скоро остаря, защото имаше още по-големи моменти, които предстояха. Гърция щеше да победи Чехия с 1: 0 на полуфинала, преди да претендира за първата си и единствена голяма титла, побеждавайки Португалия в Лисабон.

1. Англия 1-2 Исландия - Евро 2016 последно-16 (17.4% шанс)

Исландия отбеляза най-невероятния резултат в историята на състезанието и даде на Англия на Рой Ходжсън едно от най-унизителното им поражение.

В описаното от бившия нападател на Англия Алън Шиърър като „най-лошото представяне, което някога съм виждал от английски отбор“, Исландия се придвижи отдолу, за да победи Трите лъва с 2: 1 в последните 16 минути през 2016 година.

Попадението от четвъртата минута на Уейн Рууни предполагаше, че предстои лесна вечер за Англия, но Рагнар Сигурдсон и Колбейн Сигторсън обърнаха играта в рамките на 14 минути и последният сигнал бе последван бързо от оставката на Ходжсън.