/ iStock/Getty Images
Започването на бизнес може да бъде вълнуващо и възнаграждаващо начинание, но често изисква значителна сума капитал, за да потръгне. За много амбициозни предприемачи осигуряването на заем е единствената възможност за финансиране на новото им начинание. Получаването на заем обаче може да бъде предизвикателство, особено ако започвате с малка сума като кредит до 5 хиляди лева.

За щастие има стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите шансовете си за успешно получаване на финансиране и ефективното му използване, смятат от Easy Credit. В тази статия ще ви дадем съвети за стартиране на бизнес със заем от 5 хил. лв., които могат да ви помогнат да превърнете мечтите си в реалност. 

Дефинирайте своята бизнес идея

Вашата бизнес идея трябва да е уникална и да решава проблем на бъдещите ви клиенти. Провеждането на пазарни проучвания може да ви помогне да определите от какво се нуждаят и искат клиентите. Можете също така да анализирате конкурентите, за да видите какво предлагат и да намерите начини да се разграничите от тях. 

Обратно на съветите да “мечтаете на едро”, понякога може да се окаже по-продуктивно да предлагате услуги или продукти за малък кръг хора, които обаче високо ще ценят труда ви. Не всички можем да изградим международен бранд, но всеки от нас има свое специално умение, полезно за достатъчен брой хора.

Не забравяйте, че стартирането на бизнес изисква упорит труд, отдаденост и постоянство. Бъдете готови да положите необходимите усилия, за да направите идеята си успешна.

Разработете солиден бизнес план 

Бизнес планът трябва да включва подробно описани стъпки за постигане на вашите бизнес цели. Стъпките следва да са поредицата от действия, които вие като предприемач трябва да извършите. 

Един бизнес план трябва да включва продуктова, маркетингова и финансова част. Ако не сте правили такъв план досега, посъветвайте се с опитен приятел или бизнес-консултант. Не се тревожете, никой няма да ви “вземе идеята и да я разработи”, защото в сърцето на проекта сте вие и никой друг. 

Поддържайте разходите ниски и маржовете на печалба високи 

Стъпките тук са три:

● Безплатни маркетингови канали: Един от най-лесните начини за поддържане на ниски разходи при започване на бизнес е чрез използване на безплатни маркетингови канали като платформи за социални медии, имейл маркетинг и нетуъркинг. Като се възползвате от тези безплатни канали, можете да достигнете до целевата си аудитория, без да харчите големи суми за реклама. 

● Приоритизирайте основните разходи: Когато стартирате бизнес с пари назаем, важно е да дадете приоритет на основните разходи като оборудване, инвентар и наем. Вместо да се фокусирате върху скъпи офис пространства или луксозно оборудване, което може да не е необходимо в началните етапи на вашия бизнес, инвестирайте във висококачествени инструменти, които ще помогнат за стимулиране на растежа в дългосрочен план. 

● Преговаряйте с доставчици: Друг начин да поддържате ниски разходи е като преговаряте с доставчици за по-добри цени или условия на плащане. Това може да включва искане за групови отстъпки или искане за удължени срокове на плащане, за да помогнете за управлението на паричния поток.
 
Не забравяйте, че поддържането на ниски разходи не винаги означава да жертвате качеството на продукта ви. Това означава да знаете как да разпределяте ресурсите си и да намирате креативни решения, за да увеличите бюджета си допълнително. Имайки предвид тези съвети, можете да започнете да изграждате успешен бизнес дори и с ограничен размер на кредита от 5 хиляди лева!
 
Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.