/ netinfo
Състоянието на училищните тоалетни е често коментиран проблем сред родителите. Недостатъчно добрите санитарни условия могат дори да откажат някои деца да посещават тоалетната в училище и това да доведе до лоши последици не само за физическото, но и за психическото им благополучие. Тоалетните са част от образа на училището - добър или лош - и имат ефект върху ученическия морал, поведение и здраве. Защото не – не може да има едновременно лоши тоалетни и качествено образование.

В последните години много от санитарните възли в българските училища бяха ремонтирани и обновени. Тази година от МОН също положиха много усилия в посока реновиране на училищните сгради. В духа на тази положителна тенденция Domestos стартира образователна кампания под наслов „Хигиена за отличници”.

хигиена
Thinkstockphotos

„Хигиена за отличници“

Целта на кампанията е да се подобрят санитарните условия в българските училища и да се осигури по-чиста среда на учениците. Над 1400 училища са поканени да участват в конкурс, чрез който могат да спечелят професионално почистване и реновиране на тоалетните в тях. Учителите заедно с техните класове трябва да подготвят рисунка или колаж на тема „Как победих микробите вкъщи или в училище“. Проектите се качват на специално създадения сайт cleanschool.bg, където участват за спечелването на награди за училището и класа. В инициативата могат да се включат ученици от 1-ви до 4-ти клас, а срокът за участие е: 15.09.2018 г. – 12.11.2018 г. включително.

Кампанията провокира желанието на децата за изява и творчество като превръща микробите в комиксови герои. Капитан Хигиена е супергероят, който побеждава микробите и в „Час на класа“ запознава учениците с основните правила по хигиена. Партньорите на проекта от ЕКОПАК България също са подготвили игра, в която участват трите чудовища, които „ядат разделно“, за да възпитат и отношение към чистотата навън. Всичко това цели да формира правилни хигиенни навици у учениците, които са неизменна част от здравословния начин на живот.

Кампанията срещна подкрепата на ключови партньори в лицето на образователната онлайн платформа Уча.се и фондация „Заедно в час“. С тяхна помощ Domestos достига до българските училища, за да внесе промяна към по-добро и да възпита децата в отговорност към своето здраве.

кампания Хигиена за отличници
netinfo

Може да следите всички новини за кампанията „Хигиена за отличници“ в официалния сайт cleanschool.bg, както и във Facebook страницата на „Cif & Domestos Bulgaria”.