биткойн
биткойн / iStock/Getty Images

Дори все още да не притежавате криптовалута или портфейл за дигитални активи, със сигурност сте чували стотици пъти да се говори за биткойн по радиото, телевизията или в социалните мрежи. През последните две години една от най-коментираните теми от експерти, известни личности и средностатистически интернет потребители бе темата за криптовалутите.

Интересът на традиционните и дигиталните медии към този нов вид пари нараства постоянно заради широкото потребление и обществен интерес. Днес криптовалути се приемат от много бизнеси като платежно средство, а в края на миналата година биткойн дори стана официална валута в държавата Салвадор. От друга страна, един от факторите, които допринасят за разпространението на дигиталните валути са именно медиите, които поддържат интереса към темата.

Защо медиите имат отражение върху биткойн?

Биткойн е първата криптовалута и първият успешен опит за създаване на дигитални пари. Той съществува на мрежа наречена блокчейн, където множество потребители следят създаването и валидирането на новите единици криптовалута. При биткойн няма лице, което да доминира мрежата с повече правила от останалите, затова и този вид финанси се нарича децентрализиран. Съответно, за разлика от фиатните пари, които се издават и контролират от всяко правителство, няма единен орган, който да определя стойността на биткойн или на която и да е криптовалута.

Bitcoin цената се определя от критерии като търсене и предлагане на пазара. Липсата на единен орган, обаче, прави криптовалутите по-волатилни от традиционните и позволява на различни външни фактори да влияят на това колко струват. Сред външните фактори се нареждат и медиите, които имат потенциала да окажат отражение върху това за колко се продава и купува най-голямата криптовалута.

Как се отразяват социалните медии на биткойн?

Тъй като биткойн съществува без физическа алтернатива, онлайн е мястото, където се говори най-много за него. В социалните мрежи, форумите и различни чат приложения, интернет потребителите активно дискутират биткойн – колко е скъп в момента и прогнози за бъдещето му. Как обаче тези дискусии влияят на това за колко се продава активът?

При крипто търговията съществува т.нар. индекс на страха и алчността. Той се определя от цената на биткойн, тъй като това е най-популярната криптовалута. Друг фактор с влияние е преобладаващото поведение на крипто търговците. Ако страхът вземе превес, тогава цените на криптовалутите са ниски, а ако пък е алчността – тогава са високи и следва пазарът да поеме в обратната посока. До голяма степен, индексът се влияе от дигиталната и медийна комуникация, която обикновено кореспондира с поведението на търговците. Ако много потребители активно публикуват, че купуват биткойн, защото скоро ще достигне най-високата си цена, тогава има голяма вероятност и други да се насочат към най-удобната им крипто борса. Същият ефект имат и големият брой публикации на потребители, споделящи, че продават актива.

Twitter е една от най-активните онлайн медии, които могат да повлияят на това за колко се търгува активът. Там освен обикновените потребители, голяма власт има и новият собственик на платформата, Илън Мъск, който е познат с голямото си влияние върху крипто пазара. През 2021 г. неведнъж туитове на най-богатия човек на планетата оказват отражение върху биткойн и други криптовалути. Пример за случай е, когато Мъск обявява, че компанията му Tesla ще приема криптовалутата за купуване на автомобили. Това решение ентусиазира индивидуални и институционални инвеститори, които започват да купуват Bitcoin и той скача до 64 хил. долара.

След като преди броени дни милиардерът потвърди, че е закупил социалната мрежа, крипто любителите с нетърпение наблюдават как това ще се отрази на пазара. Мъск неведнъж е дал заявки да въведе крипто в Twitter като средство за различни плащания. Това, заедно с ексцентричните му коментари върху активите, може да се отрази на това за колко се търгуват.

Как традиционните медии се отразяват на биткойн?

Големи промени в стойността на биткойн и социално значими събития, свързани с него, обикновено биват отразявани както онлайн, така и в традиционните медии. Медиите със специализирани финансови рубрики от известно време анализират цената на биткойн и следят крипто пазара, защото този актив е много популярен. Другите медии, обаче, често споменават криптовалутата, когато нещо по-значимо се случи с нея. Така през 2021 г. биткойн беше водеща тема в новините неколкократно – например, когато Китай забрани копаенето му, както и когато новият кмет на Ню Йорк поиска част от заплатата си в биткойни. Традиционните медии имат широка аудитория, пред която повдигат въпросите за криптовалутите и запознават голям брой хора с тях.

Какво влияние има биткойн?

Онлайн и традиционните медии могат да повлияят на стойността на биткойн заради волатилността на актива. Когато множество крипто търговци са повлияни от новини, свързани с биткойн, те могат да предизвикат раздвижване на пазара, в положителна или отрицателна посока.

Биткойн има силно влияние върху целия крипто пазар. През 2021 г. на два пъти той скочи до рекордни стойности, което накара и цените на останалите 20 хил. криптовалути да го следват към върха, а после и по пътя надолу. Затова ако се интересувате от този вид активи, трябва да следите медийните канали за последните новини в сектора.

Статията не е инвестиционен съвет. Биткойн е високорисков актив и отговорността за неговата покупка е само ваша. Винаги провеждайте собствено проучване преди да влагате парите си в криптовалути и други активи.