/ iStock/Getty Images
Лятната идилия може да бъде описана с три съществителни и едно прилагателно: плаж, студена напитка и книга. Въпросът е колко книги ще успеете да прочетете за едно лято? Правилният отговор в случая е: „Колкото се съберат в багажа за морето!“. Любителите на художествена литература ще оценят този списък с четива за лятото, изготвен от сайта за култура и лайфстайл Vibes.bg.

“Мостът на Клей”

„Мостът на Клей“ е една необикновена история, сътворена от талантливия австралиец Маркъс Зюсак. След като „Крадецът на книги“ се превърна в абсолютен бестселър и беше екранизиран през 2013 г., авторът се завръща със завладяващ разказ за Клей и четиримата му братя.

Австралийският писател признава, че му отнема 12-13 години да напише „Мостът на Клей“. „Мога да пиша тази книга, докато съм жив и пак няма да е такава, каквато си я представям – споделя в интервю за „Ню Йорк Таймс“ – Но мисля, че сега тя има правилното сърце и смятам, че веднъж щом разполагаш с това, ти имаш задължението пред себе си да я завършиш, надявайки се, че хората ще я харесат.”

С покойна майка и изчезнал баща, в началото на повествованието петте момчета Дънбар живеят без подкрепата на възрастни, без правила и отговорности. Бащата се завръща с необичайна молба към синовете си. Единствено Клей склонява да я изпълни като му помогне да построи мост в своя имот в пустошта. Точно в стила на Зюсак, историята нашепва за мистерии, загадки и чудеса.

книга плаж
iStock/Getty Images


“Институтът”

Стивън Кинг е писател без аналог, който няма нужда от представяне. Романите му са страховито поглъщащи и не се препоръчват за хора със слаби сърца. Като такъв се класифицира „Институтът“, който си заслужава да бъде прочетен от феновете на ужаса.

Историята ни среща с Люк Елис - момченце, похитено в нощта, в която са убити родителите му. На следващата сутрин той се събужда в Предната половина на място за деца със свръхестествени дарби, наречено Института. Там послушните деца са възнаграждавани, а непослушните са наказвани жестоко и премествани в Задната половина, от където едно по едно изчезват. Притеснението на Люк нараства с всяка следваща жертва и той ще се опита да открие помощ. Въпросът е дали ще успее да се измъкне от мястото, от което никой никога не си тръгва.

книги
iStock/Getty Images


“Съпруга на убиец”

С повече от милион продадени копия и оценка от 4.5 звезди в Amazon, „Съпруга на убиец“ се позиционира като световен бестселър. Поредица от чудовищни убийства, кръв и престъпления, една разтърсена и притисната от времето бивша съпруга... Това е картината, която Виктор Метос рисува в новия си смразяващ трилър.


“Ветрове над Камино”

Джон Гришам ни отвежда към остров Камино, където ще ни запознае с главния герой в новия му трилър - Брус Кейбъл. Собственик на книжарница и търговец на редки издания, Брус решава да остане на острова по време на силен ураган. Островът е опустошен и една от жертвите на бедствието е Нелсън Кер – негов приятел и автор на трилъри. Смъртта му е необичайна, но предвид обстоятелствата, не представлява интерес за полицията. Брус се заема да открие дали съмнителните персонажи от книгите на Нелсън имат връзка със смъртта му. Откритията са много по-шокиращи и неочаквани от това, което си е представял.