/ Istock
Полуавтоматичната карабина е оръжие, което е широко разпространено и използвано в лова. Причината за това е точността, лесната употреба, по-силна дори за начинаещи, както и прецизността.

За да ви служат дълго и правилно обаче оръжията от този тип, познати като полуавтоматични карабини, трябва да осъществявате редовната им поддръжка. Разберете как се извършва тя от екипа на zarimex.eu.

Какво представлява полуавтоматичната карабина?

Това е вид огнестрелно оръжие, което съчетава ръчни и автоматични действия. Основнотото му предимство е че презареждането на следващите патрони се извършва автоматично, което дава възможност за бърза и прецизна стрелба. Ръчното управление обаче е налице – за да извърши непрекъсната стрелба, е необходимо да натискате спусъка.

Липсата на ръчно презареждане спестява известни усилия и време.

Тези оръжия се характеризират с по-къса цев от други огнестрелни такива, което ги прави по-компактни, леснопреносими и маневрени. Подходящи са за стрелба на почти всякакви разстояния.

Какви действия трябва да извършвате за поддръжка на това оръжие?

За да поддържате вашата пушка в отлично състояние и да я използвате винаги, когато отивате на лов, е необходимо да се грижите за функционалността и съхранението ѝ. Основните стъпки, които трябва да изпълнявате, са:

1. Преглед

Важно е да правите обстоен преглед на вашето оборудване за лов и при някакъв проблем или съмнение за такъв, да го дадете за професионална проверка и оценка. Много е важно, преди да правите каквито и да е последващи действия, да осъществите проверка за безопасността.

2. Почистване

Ключът към дълготрайността и добрата функционалност на полуавтоматичната карабина, стои в почистването. Най-важно е да

почистите цевта и повърхността, като за целта се използват специални препарати. Може да използвате месингова или пластмасова четка. Излишните натрупвания се премахват чрез специални продукти, повечето от които на амонячна основа.

3. Смазване

След като сте приключили с почистването на повърхността и вътрешните движещи части, е време да помислите и за смазването. Използвайте фино масло, като е препоръчително да се допитате до мнението на професионалисти, ако сте начинаещи.

4. Съхранение

За да удължите експлоатационния живот и функционалността на средството за ловуване, трябва да го съхранявате на сухо място, като е задължително то да бъде хладно. Позиционирането в помещение с повишена влажност води до риск от корозия.

Това са основните моменти от поддръжката на полуавтоматична карабина, които е важно да изпълнявате периодично.