/ Carco.b
Много движещи се части работят в синхрон, за да поддържат колата ти в движение. Повечето от нас шофират, без да се налага да мислят за механиката на колата си и това как работи тя. Но замислял ли си се коя е тази жизненоважна част, която поддържа колата ти в движение безпроблемно? Това е мостът на колата!

Мостът е от решаващо значение за свързването на двигателя с гумите, които задвижва. Полезно е да разбираш основните функции на предния и заден мост, както и да разпознаваш, ако те са счупени.

Имаш нужда от преден и заден мост, за да потеглиш и спреш, следователно те са голяма работа за колата. Затова в тази статия ще разгледаме накратко какво е мост, как да разпознаеш, че той е счупен и какви действия да предприемеш.

Какво представлява автомобилният мост?

Най-просто казано мостът е това, което върти колелата и поддържа тежестта на автомобила. Мостът работи като връзка между гумите, прехвърляйки мощността от трансмисията към колелата, което позволява на автомобила да се движи напред. Тъй като той предава силата, която върти колелата, всяка кола се нуждае от мост, за да функционира правилно.

Колко моста има колата ти?

Отговорът на този въпрос зависи изцяло от това каква кола караш. Автомобилите обикновено имат два моста – един за предните колела (преден) и един за задните колела (заден). По-големите превозни средства обикновено се нуждаят от допълнителен мост.

Какви са признаците за счупен мост?

Мостът ти се нуждае се от корекция, ако колата показва следните симптоми:

Изтичане на грес

Изтичането на грес от вътрешната страна на гумата е индикация за проблем с мостовете на автомобила. Въпреки че изтичането на грес няма да причини сериозни проблеми, трябва да си нащрек. Това може е причина за събиране на мръсотия и отломки, което води до влошаване на работата на моста.

Необичайни вибрации

Повреденият мост на автомобила може да доведе до необичайни вибрации. При неочаквани дупки на пътя ще забележиш тези вибрации, придружени от бучене, трептене на гумите и треперене на волана по време на завиване, ускоряване или забавяне. Потърси професионална помощ възможно най-скоро, за да разрешиш този проблем.

Странни и силни звуци

Имай предвид обаче, че причината за силни, необичайни звуци понякога може и да е износено или скъсано съединение.

Колата спира да се движи

Подобен проблем възниква, когато мостът на автомобила се счупи или сериозно се повреди при екстремни условия. Можеш да забележиш този симптом, когато запалиш колата си, смениш предавка – и разбереш, че колата не иска да потегли. Автомобилът ти се нуждае от системни технически прегледи, за да може да функционира добре. Ако е наложително да се подмени мост, е добре това да не се отлага във времето, за да се избегне риск от възникването на по-сериозни повреди. Не забравяй, че всяка една система в колата си има своето важно и неотменимо предназначение, което позволява на превозното средство да се движи безопасно по пътищата.

Съвет при подмяна на преден или заден мост

Авточастите втора ръка струват значително по-малко от новите, като често ти осигуряват дори по-добро качество. Открий страхотни предложения за преден и заден мост, които са подходящи за всякакви марки и модели автомобили – в Carco.bg. Отличните ни характеристики ще ти помогнат да направиш непоколебим избор – високо и проверено качество, перфектно обслужване и ниски цени. Погрижи се за автомобила си както заслужава.