/ iStock/Getty Images
В днешно време все повече се популяризират методите за допълнителна протекция на хора, сгради, терени. Най-честият начин за това е чрез поставяне на устройство за видеонаблюдение. Съответната пазарна ниша предлага богато разнообразие от видове, марки, модели, които притежават различни характеристики. Според последните тенденции моделите с Wi-fi връзка набират все по-широка популярност.
 

Къде се използват Wi-Fi камери за видеонаблюдение



Докато в миналото камерите за видеонаблюдение се използваха предимно в сгради от обществен характер – летища, гари, молове, заведения от всякакъв тип, бизнес сгради и офиси, то в днешно време тези устройства се използват много често и в частните имоти – жилищни сгради, апартаменти, къща, паркинг пространства, дворове, обходните терени около дома.

Причината за тяхното широко приложение е достъпността им, особено на моделите с Wi-Fi свързаност. Ценовият фактор също влияе – те са достъпни за възможностите на почти всеки човек, а високото ниво на сигурност, която предоставят, ги прави изключително търсен артикул.
Друга причина за увеличения интерес към тези безжични устройства, е лесният монтаж и ползване без необходимост от специалист. Благодарение на Wi-Fi връзката можете да извършвате видеонаблюдение над желания от вас обект през телефон или компютър. 

Поради IR-CUT филтъра, който притежават и благодарение на който позволяват високо качество на изображението във всякакви условия, дори за нощно виждане, тези устройства са подходящи както за вътрешна, така и за външна употреба.
 

Какви са новите технологии и функции при Wi-Fi камерите от последно поколение



За разлика от старите познати аналогови решения, които са обвързани с кабели, иновативните камери от последното поколение, са безжични и спестяват окабеляването на целия периметър, който се наблюдава. Освен конкретно изложеното предимство, този вид устройства предоставят функции, които улесняват притежателите и наблюдателите им, и ги правят най-оптималния възможен избор: 
  • Притежават инфрачервено осветление, което осигурява качествено видеонаблюдение дори в при затъмнени условия;
  • Чрез специална програма могат да бъдат свързани с компютърни или мобилни устройства, чрез които да бъдат следени;
  • Имат сензор за движение, което позволява записване при засичане на движение в охраняемия периметър;
  • Автоматичен механизъм, който позволява регулирането и променянето на зрителното поле. Това представлява голямо улеснение, защото не налага физическата корекция на траекторията;
  • Една от най-иновативните технологии и функции, които Wi-Fi устройствата за видеонаблюдение от този тип притежават, е разпознаването на лица. В случай че се засече познато лице, се алармира веднага;
  • Те са водоустойчиви, което ги прави подходящи за употреба във всякакви условия;
  • Позволяват функция за криптиране на информацията;
  • Възможно е дистанционното преглеждане на запис и автоматичното запазване в облак (платена услуга);
  • Една от основните функции е ограниченият достъп, който позволява да наблюдавате вашия обект с цел поддържане на сигурността. Достъп до видеонаблюдението можете да получите дори от друга държава, не е необходимо да се намирате на територията, на която е поставена камерата;
  • Някой модели позволяват осъществяване на 4G връзка;
  • Има модели, които са в мини размер и се явяват в ролята на скрито устройство с охранителни цели.

Безжични Wi Fi камери

Как се записват и съхраняват данните от Wi-Fi камери



Информацията от устройството може да се записва на Micro SD карта локално, на компютър, на NVR или хибриден DVR или в облак за данни.. 
Прехвърлянето на данни в облачното пространство се извършва автоматично чрез Wi-Fi връзката, което е изключително предимство на тези камери. Това дава възможност по всяко време да можете да проверите съответно изображение или видео от своето устройство – компютър или мобилен телефон. 
Има модели, чиято SD карта се записва на диск, намиращ се във видео декодера.
 

По-изгодни и надеждни ли са безжичните камери за бизнеса и домакинствата



Специалистите от магазин Kassaba Systems разказват, че новото поколение безжични камери са изгодни от гледна точка на цените и едновременно с това са подходящи както за любителско средство за охраняване на дома, така и за професионална употреба във фабрики, заводи и тн.

Използването на Wi-Fi устройството е надеждно, защото предоставя видео и изображение по всяко време на денонощието. За целта не ви е необходимо нищо друго освен мобилния телефон, таблета или компютъра, на който сте инсталирали програмата за видеонаблюдение.

Камерата повишава сигурността по всяко време на денонощието благодарение на свойствата и функциите си. Обхватът на връзката е 100 метра, но чрез удължители може да се увеличава неколкократно. 

Чрез това безжично средство за видеонаблюдение си спестявате неудобството от кабели навсякъде, сложен монтаж, изискващ квалифициран специалист и трудно пренастройване.

Wi-Fi камерата е напълно подходяща за домакинства, в които се отглеждат деца на всякаква възраст. По този начин, когато не се намирате на територията на дома си, можете да бъдете спокойни, че всичко с тях е наред и са в безопасност.