Познато ли ви е чувството на неприятен сърбеж, парене и раздразнение по кожата на краката? Ноктите ви имат неестетичен вид? Да, за съжаление това са досадните гъбички по краката. Но не се притеснявайте, това е много чест проблем, който се изразява при голям брой хора. Лечението, обаче е трудно и изисква време и търпение. Съществуват продукти, които ще ви помогнат в борбата с гъбичките.

Не бива да подценяваме проблема. Той изисква сериозно отношение и постоянство. Характерно за това заболяване е, че първоначално се появява по кожата на краката, най-вече между гънките на пръстите. Ако не предприемете мерки за незабавно лечение има риск гъбичките да се разпространят и към ноктите. Веднъж след като са се настанили в нокътната плочка, тя продължават да растат и да се размножават. Има риск да заразите и ръцете си, но това се случва рядко.

Най-благоприятната среда за развиване на гъбичките е влажната и топлата такава. Именно областта между пръстите на краката е идеална за тази цел. Най-често се случва да се заразят двата крака едновременно. Причините за заразата са различни. Това може да се случи от лоша лична хигиена, ако сме ползвали чужди обувки или домашни чехли, ако сме приемали определен вид антибиотици или ако краката ни се изпотяват повече от обикновено.

На какво се дължи появата на гъбичната инфекция?

Виновникът за развитието на инфекцията е Dermatophyt, която се разпространява по повърхността на кожата и ноктите. Веднъж намерили благоприятна среда, гъбичките виреят само в най-горния слой на кожата. Най-често се случва заразата да се предава директно, от човек на човек чрез допир или непосредствен контакт.

Къде е най-лесно да се заразим? Обикновено най-рисковите места са обществени бани или басейни, тъй като там масово хората ходят боси. Също така, както споменахме, ако обуем чужди обувки на човек, който страда от гъбички, шансът да прихванем заразата е огромен. Общо взето заразата може да се разпространи навсякъде, където стъпваме боси, защото от ходещия човек падат миниатюрни люспи, които може да полепнат по стъпалото на друг човек. Идеалната среда за развиване на гъбичната инфекция е влажната.

Как можем да излекуваме инфекцията?

Ако гъбичната инфекция вече е в напреднала фаза и кожата ни е силно раздразнена, третирането трябва да стартира моментално с обработка на възпаленото място. Едва след като болката и всички други неприятни симптоми отшумят изцяло, тогава можем да започнем отстраняването на основния виновник. Обикновено това става със специално разработени продукти за тази цел. Има различни видове мехлеми, кремове или пудри, които се предлагат на пазара. Подходящ за целта продукт е Fungalor. Той има натурален състав, като е естествена алтренатива на всички химикали, които се предлагат за справяне с инфекцията.

Fungalor премахва досадния сърбеж, намалява потенето на стъпалата, прави кожата мека и нежна като спира неприятното лющене. Също така атакува източника на бактериалната инфекция, спира разпространението на гъбичките и напълно ги елиминира. Важно действие на Fungalor е, че осигурява защита за последващо отключване на инфекцията.

Трябва да сме наясно, че по време на лечението трябва да спазваме стриктно идеални хигиенни навици. Трябва да държим краката си постоянно сухи и да използваме само памучни чорапи, които след сваляне да изваряваме. Също така трябва да забравим за тесните и неудобни обувки.

Fungalor

Как да се предпазим от гъбична инфекция?

Най-често гъбичките се развиват при хора с намалена имунна защита на организма. А основните причини за срив на имунитета са – нездравословно хранене, постоянна умора, стрес, чести хронични инфекции, продължителна употреба на антибиотици и различни лекарствени средства, нездравословна жизнена среда и др.

Ако искаме обаче да се предпазим от гъбична инфекция трябва да имаме в предвид тези рискови фактори. Добре е да разнообразим храненето си и да се придържаме към здравословно меню. Да приемаме достатъчно витамини и течности, да си осигурим време за пълноценна почивка и сън, да приемаме лекарствени средства само когато е наложително и чрез лекарско предписание.

Можем ли да се лекуваме с домашни средства?

Има различни домашни рецепти, които биха ни помогнали в борбата с гъбичната инфекция.

Сода бикарбонат – тя присъства в кухненския шкаф на всяка домакиня и притежава полезни свойства. Содата има противокиселинен ефект, което я прави добро оръжие против инфекции. Доста често се използва при такъв вид оплаквания, като дава добри резултати. Това, което може да направите е в половин литър гореща вода да прибавите 350 мл. ябълков оцет и четири супени лъжици сода. В получената смес трябва да натопите краката си за минимум 20 минути. Тази процедура се прави два пъти на ден. Но трябва да бъдете упорити и ще забележите положителния ефект.

Невен – набавете няколко стръка от цветето, накиснете ги в 500 мл. силна ракия и оставете сместа да престои 20 дни. След като отварата стане готова, взимате от нея 4-5 супени лъжици и ги разтворете в 2 литра вода. след което накиснете краката за около 15 минути. Правете процедурата три пъти седмично.

Кафе – за целта ви е нужно доста силно кафе. Трябват ви 5 супени лъжици кафе, прибавени към 200 мл. вода. кипнете сместа и пресипете в леген, след което добавете още 200 мл от същата течност. Краката трябва да бъдат потопени за минимум 10 минути. Повтаряйте тази процедура 2 пъти на ден. Ефектите, които ще забележите след стриктно изпълнение – гъбичната инфекция ще бъде овладяна, вече няма да има неприятни миризми и няма да чувствате силна тежест и умора в краката.