/ iStock/Getty Images
Всеки автомобил се нуждае от техническо обслужване и понякога от ремонт. Това е естествен процес на износване и колкото и правилно да се експлоатира идва момент, в който трябва да се сменят определени детайли от него.

За да се закупят същите авточасти и те да съвпаднат със старите е необходимо да се знае по какъв начин и къде да се потърсят.

Затова са създадени системи за номериране на авточастите и в повечето случаи всички резервни части имат номера, които са гравирани или формовани в самия детайл.

Това се налага, защото често се правят различни изменения на детайлите. Обикновено през няколко години се въвеждат подобрения и въпреки, че частта изглежда еднаква на външен вид, твърде възможно е тя да е съвместима само с определен модел, произведен в определена година.

Как да откриете номера на резервната част?

От важно значение при търсенето на номера е дали резервната част е демонтирана или не.

Когато частта е все още на автомобила

Често се налага смяната на определени детайли от автомобила на определен пробег. Когато наближи този пробег повечето водачи предпочитат да си набавят необходимите за подмяната части и консумативи и тогава да пристъпят към ремонт.

В този случай частите се търсят от каталози по VIN код на автомобила. За целта магазините разполагат с широк набор от каталози на резервни части на марки и модели автомобили.

Както повечето утвърдени търговци във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG разполагаме с необходимите каталози и специалисти за намиране на всяка резервна част за всяка марка и модел автомобил.

Можете да посетите магазините ни или да направите запитване онлайн на адрес www.avto.bim.bg или по телефона. При нас ще намерите качествени авточасти и консумативи на приемливи цени.

Когато необходимата авточаст е демонтирана

Почистената демонтирана резервна част се оглежда внимателно за буквено цифров код. Възможно е той да е с дребен шрифт, труден за разчитане.

Номерът може да съдържа както цифри, така и букви в зависимост от категорията, в която са. Например части по купе, двигател, трансмисия, електрооборудване и тапицерия имат свои собствени стандарти за номера на авточасти.

Ако детайла не е маркиран или номерът не се чете направете снимка и направете запитване с нея или вземете детайла със себе си в магазина. Това заедно с VIN кода ще е достатъчно за намиране на точната част.

Какво е VIN код и как да го намерим?

Повечето водачи са наясно какво представлява VIN код, но за тези, които не знаят това е идентификационния номер на колата. Той представлява уникален код, състоящ се от букви и цифри и в него се съдържа цялата информация за превозното средство като марка, модел, година на производство и т.н. Затова VIN може да даде необходимата информация при търсене на резервни части.

Къде се намира VIN кодът на автомобила?

Това е номерът на рамата, разположен на купето под капака на двигателя. VIN кодът може да е маркиран и на: рамката на врата на водача или пътника отпред, таблото за управление, на лявата вътрешна арка на колелото, на волана, на опорната скоба на радиатора.

Освен на автомобила VIN номерът е посочен в регистрационния талон на колата, гаранционната карта и на всяка застрахователна полица на автомобила.

Наличието на каталожен номер за дадена част гарантира пълно съответствие и безпроблемно монтиране на автомобила.

Това спестява закупуването на излишни резервни части или връщането им.

Когато имате номера на частта може лесно да я закупите от магазин за авточасти или по интернет и да сте сигурни, че ще получите това, което ви трябва.

Какво е важно при избора на универсални авточасти?

В тази категория резервни части влизат: акумулатори, крушки, чистачки, гуми и други. Характерното за тях е, че въпреки че имат свои характеристики те се използват за много марки и модели автомобили.

Основното, което трябва да знаете, когато търсите универсална авточаст е:

- За акумулатор – необходимата за автомобила мощност на акумулатор в Амперчаса и габаритните му размери, за да се побере на определеното за това място. Видът на акумулатора е въпрос на личен избор.

- Автомобилни крушки – при тях има специфично обозначение, което показва цокъла (присъединителния размер) на крушката и мощността. Когато избирате крушки за кола е най-добре да свалите старата крушка или да проверите в инструкцията за експлоатация на автомобила.

- Чистачки за кола – най-често се заменят само перата за чистачки.За да закупите нови трябва да съобразите вида захващане и дължината, а също и сезона, в който ще ги използвате.

- Автомобилните гуми имат размери, с които трябва да се съобразите, а също важни са и условията на експлоатация.

Повечето универсални авточасти имат размери, а също и някои специфични характеристики, с които трябва да се съобразите при избора си. Ако се колебаете и не сте сигурни, то по –добре се консултирайте със специалист.

Как да намерим подходящите консумативи?

Консумативи са всички технически течности и материали, които се влагат еднократно в автомобила като: антифриз, спирачна течност, течност за чистачки, масло двигател и скорости, добавки и други.

Когато закупуваме консумативи винаги трябва да се съобразяваме с препоръките на завода производител на автомобила, посочени в инструкцията за експлоатация или на сайта му. Това е от решаващо значение за добрата работа на отделните системи и механизми в автомобила.

Как да изберем правилните аксесоари за автомобил?

Разнообразието от полезни допълнения за автомобила е огромно. Автоаксесоарите не само допълват интериора, но и улесняват шофирането и могат да променят дизайна на всеки автомобил.

- Някои автоаксесоари са универсални и могат да се използват във всяка кола. Такива са различните електронни устройства като: навигация, видеорегистратори, парктроници и други. Както и различни измервателни средства и приспособления като: манометри, кабели за ток, уреди и т.н..

- При други е необходимо все пак да се спазват някакви размери. Например: универсални стелки, покривала, подлакътници и други.

- Съществуват и такива, които трябва да са точно по размер и модел. Те трябва да пасват точно и обикновено са предназначени за определена част от автомобила: калъфи за седалки, специфични стелки, маншон скоростен лост, калъфи за волан и други.

Вида на автоаксесоарите определя и как точно да се закупуват: дали е необходим VIN код или каталожен номер или са достатъчни само ориентировъчни размери.

Каквато и част да се налага да търсите е добре когато имате повече информация за нея. Винаги може да я проверите при търговец.
Специалистът може не само да ви ориентира за номера на търсената част, но и да ви предложи избор на подходящи за конкретния автомобил авточасти на различни производители и цени.

Затова пазарувайте в добре заредени и утвърдени магазини, в които работят обучени специалисти с опит. В тях ще получите необходимите гаранции за съответствие и качество на закупените авточасти и автоаксесоари.

Това ще ви спести средства, време и нерви, а автомобилът ви ще е сигурен и безопасен.