/ iStock/Getty Images
Един поглед към статистиките от уебсайтовете, занимаващи се с кодове за отстъпки, е достатъчен за да потвърди темпото на разрастване на този тренд - в България и по света. За него допринасят както бързото развитие на електронната търговия, така и все по-глобалния пазар.

Състоянието на елктронната търговия в България

Според европейските статистики, по-малко от една трета от потребителите в България пазаруват онлайн. Страната е на едно от последните места в Европа по този показател - след нас са единствено Кипър и Румъния.

Това означава, че въпреки че броят на българите, пазаруващи онлайн продължава да расте, той все още е далеч от другите европейски страни. В страни като Дания или Великобритания например, повече от 80% от потребителите са пазарували онлайн поне веднъж в последната година.

Сравнително ниският процент в България може да бъде обяснен с много и разнообразни причини - като например фактът, че българите все още не се доверяват напълно на Paypal или други методи за онлайн плащане. Въпреки това, статистиката за 2020 година показва, че пазарът на електронна търговия в България, заедно с Румъния, е най-бързорастящият в Европа - статистика, която дава надежди за бъдещето на индустрията.

пазаруване онлайн
iStock/Getty Images

Кодовете за отстъпка

Въпреки противоречивите показатели, електронната търговия е движещата сила за създаването на кодовете за отстъпка, които са се превърнали в част от потребителските навици на голяма част от потребителите в България. Кодовете за отстъпка са комбинация от цифри и букви, които се въвеждат при извършване на покупка онлайн. Характеристиките на промоционалните кодове варират според типа им - отстъпката може да е процент или да е фиксирана. Онлайн магазините често изпращат такива ваучери директно на потенциални клиенти - след регистриране за получаване на нюзлетър например.

Вече има и множество специализирани сайтове, които предлагат разнообразие от промоционални кодове за пазаруване онлайн. Важно е обаче да можем да различим наистина надеждните от тях, за да не се окажем в ситуация да разполагаме с невалидни вече ваучери. Сайтът https://www.kodzaotstupka.com/ разполага с каталози от хиляди промоционални кодове за пазаруване онлайн и е един от най-предпочитаните и надеждни в България.

В търсене на промоционални кодове

В сайта можете да намерите ваучери за всякакъв вид продукти - от дрехи и козметика до самолетни билети и застраховки. А за улеснено търсене, ваучерите са разделени според типа продукти. Сред най-посещаваните и обичани онлайн магазини, за които можете да намерите промоционални ваучери са Emag, Shopsector,Obuvki.bg, Fashion Days, Modivo, Footshop и др.

Освен промоционалните ваучери за отстъпка, друг много популярен тип ваучери са тези, които ви дават безплатна доставка. Това със сигурност не е за подценяване, тъй като често това, което ни спира да пазаруваме онлайн е именно нежеланието да харчим и допълнително за доставка.

От хартиени до елктронни ваучери

Днес изглежда, че периода на хартиените ваучери е останал в миналото и те са заменени изцяло от тези в електронен формат - поредица от цифри и букви, или казано на технологичен жаргон - алфанумеричен код.Този код се копира когато завършвате покупката си онлайн, малко преди да платите, и ви позволява да пазарувате винаги по-евтино и със специална отстъпка.