/ Федерация по фелинология
8 съдии от две световни организации - FIFe и TICA пристигат в България, за да изберат най-впечатляващите екземпляри
Ако сте почитател на котките, заради тяхната класа и достойнство, вероятно сте наясно, че тези домашни любимци имат значителен брой предани последователи по света. Естествено тези страстни любители организират стотици видове фелиноложки изложби всяка година, на които се представят хиляди котки от всякакви породи. Началото на организираната фелинология в България е поставено преди повече от 20 години с първата изложба на котки по международни правила у нас през 1995 година. От тогава насам всяка година събитието се превръща в уникално и забавно преживяване, на което може да се запознаете с красиви екземпляри от различни породи и да научите нещо ново и любопитно за котките.

За първи път в страната, тазгодишното издание “Hello Summer” на Международното изложение за котки от всички породи ще събере под един покрив две световни фелиноложки организации - Международна федерация по фелинология (FIFe) и Международна фелиноложка асоциация (TICA). Събитието у нас се подготвя съвместно от българските членове на двете световни организации - Федерация по фелинология - България, част от FIFe и клуб „Естетикет“, част от TICA.

Разнообразни породи от елитни развъдници както от България, така и пристигащи от Румъния, Гърция, Австрия, Молдова и др., ще бъдат представени в състезанията и в двата дни на събитието. Сред тях посетителите ще могат да се запознаят с ветерани в изложбената дейност и носители на редица титли сред които Атос, който представя атрактивната порода мейн куун, както и един изявен български господин от порода британски късокосмести - Егон.

Надпреварата ще бъде оспорвана и за шампионът на Румъния - Налуту, който е дошъл да защити титлата си и да представи величието на породата норвежка горска котка. На събитието ще станем свидетели на дебютът на две красиви госпожици, представителки на британските късокосмести - Теа и Мейлийн, която пристига чак от далечен Китай.

котка
Федерация по фелинология

Всички участници ще бъдат разделени в 4 различни категории според характеристики като порода, възраст, дължина на косъма и др. Двойният формат на събитието ще включва паралелно оценяване според стандартите на всяка от двете фелиноложки системи - FIFe и TICA. Специално за изложбата в България пристига международно експертно жури от 8 съдии, по 4 от всяка организация, които ще определят най-добрите екземпляри според световните критерии.

Изложбата ще се проведе на 25 и 26 юни с начален час 10:00 часа и приключване след края на конкурсната част в 17:00 ч. Оценяването ще се състои в няколко кръга всеки ден от 10:00 до 14:00 часа, а кулминацията по обявяване на оценките за деня ще започне от 15:00 до края на изложбения ден.

Допълнителна информация и програма на забавните дейности и интересни лекции от специалисти, може да намерите в официалното събитие във Facebook.