/ Istock
След като веднъж ви омагьоса, морето ви държи в плен на чара си цял живот - и това е така не само според Жак Кусто, но и според създателите на Yasido.com - ветроходци, които съчетават своя предприемачески дух и страст към яхтинга и разработват платформа за наем и чартър на яхти.

Успешен старт и развитие в отдаването на яхти под наем

Българският стартъп Ясидо отбелязва втората си година на пазара с нарастващ брой клиенти от 5 държави и повече от 20 000 яхти от над 1400 чартърни компании. Екипът на Yasido.com се стреми да предефинира бизнеса с отдаване на яхти под наем като предоставя добавена стойност на услугата и оптимизира потребителското изживяване чрез непрекъснато актуализиране и разширяване на своето портфолио и услуги.

Сред партньорите на платформата са най-големите вендори в бранша: Dream Yacht Charter с 1000+ яхти, Nautic Aliance с 500+, Sunsail и Navigare Yachting с 300+, Istion Yachting с 300+ и много други. Клиентите на Ясидо могат да избират между катамаран, моторна лодка, ветроходна яхта, моторна яхта, тримаран, моторен ветроход или моторен катамаран в 854 дестинации, разпръснати по цялото земно кълбо.

Скъпо ли е наемането на яхта за почивка

Не е нужно да притежавате собствена лодка, за да се отправите на семейна ваканция на Балеарските острови, романтично бягство до Карибите или гмуркане в тюркоазените води на Йонийско море.

Наемането на яхта или катамаран в наши дни е не по-различно или по-трудно от вземането на кола под наем или на ваканционен имот. Също така не е необходимо да изпразвате банковата си сметка, за да се наслаждавате на приказни гледки от борда на избраната лодка. Ветроходната ваканция е изживяване, точно толкова достъпно, колкото и почивка в хотелски комплекс, но емоцията определено е несравнима. Цената за наемане на лодка варира в зависимост от местоположението й, сезона, размера и вида на лодката (ветроходна яхта, катамаран, гюлет, моторна лодка, моторна яхта и т.н.) застраховка, разход на гориво, такса за почистване и дали ще наемете професионален шкипер и екипаж.

През слаб до среден сезон цените за наем започват от 70 € на ден. На Yasido.com седмичните чартъри започват от 750 € за по-малки ветроходни модели и стигат до 85 000 € на седмица за най-луксозните моторни суперяхти.

Яхтеният туризъм става все по-популярен през последните десетилетия. От Галапагос до Средиземно море - има стотици невероятни места, където можете да наемете яхта. Глобалният пазар на чартърни яхти се радва на устойчив растеж през последните години, воден от интереса в морския туризъм и водните развлекателни дейности.

Наем на яхта с или без екипаж

Най-разпространените в световен мащаб опции на яхтения туризъм, като чартър с шкипер и екипаж, до преди няколко сезона едва прохождаха на българския пазар. Ако предпочитате да бъдете придружени от опитен шкипер по време на Вашата морска ваканция, тогава чартърът на яхта с капитан е най-добрият вариант. Професионалният шкипер, освен, че носи цялата отговорност за сигурността и безопасността, ще се погрижи за оптималната програма на вашето плаване, съобразена с метеорологичните условия и предпочитанията на екипажа.

За да се насладите и отпуснете максимално имате и опцията да наемете катамаран или яхта с пълен екипаж. Този вариант включва не само сертифициран капитан, който ще избере най-добрият маршрут, отговарящ на изискванията ви, но и допълнителен екипаж, който ще се грижи за ежедневната поддръжка на лодката.

Едно е сигурно - веднъж докоснали се до магията на морската шир и безкрайния син хоризонт, неописуемото им очарование и тайнственост ще ви привличат вечно като магнит.