Кметът на Монтана Златко Живков и Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби в А1 България
Кметът на Монтана Златко Живков и Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби в А1 България
Проектът на територията на общината ще е първият от този тип в страната, реализиран чрез иновативната Narrowband IoT технология
A1 ще внедри система за интелигентно сметосъбиране с аналитични функции в Монтана. Днес между компанията и Община Монтана бе подписан договор за изпълнение на проекта. Той ще е първият в страната осъществен с помощта на Narrowband Internet of Things (NB-IoT) - технологичен стандарт, който свързва широка гама от устройства, машини и услуги с помощта на клетъчни телекомуникационни технологии.

Услугата за умно управление на отпадъци е подходяща за общини и сметосъбиращи компании. С помощта на датчици тя автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите за смет и количеството отпадъци, което се извозва. Системата предлага автоматизирани изчисления на маршрут и навигация, базирани на анализ на информация, както и отчет за сметосъбиране до клиентите. Използването ѝ спестява времеви ресурс, а във финансов аспект може да намали с до 70% разходите за сметосъбиране. Системата осигурява ползи и за гражданите, като информира сметоизвозващите компании в случай на запълване на контейнер преди планираното изхвърляне, както и осигурява алармиране в случай на пожар.

„Радвам се, че Монтана ще е първата община у нас с толкова иновативна система за мониторинг и анализ на сметосъбирането и сметоизвозването. Решението ще доведе както до оптимизация на разходите за тези дейности, така и до справедливо разпределение на такса смет за гражданите и фирмите, работещи на територията на общината. Това ще стане посредством статистически алгоритми, приложени върху събраните данни от „умните” кофи и подходящи модели за анализ на тези данни“, каза кметът на Община Монтана Златко Живков.

А1 си партнира успешно с над половината общини у нас, като предлага пълно портфолио от телекомуникационни решения – гласови услуги, мобилен интернет, фиксирани услуги, ИКТ решения, услуги за сигурност и видеонаблюдение. Миналата година А1 демонстрира в Монтана и други възможности на Narrowband IoT, сред които решения зa ĸoнтpoл нa въздyxa, интeлигeнтнo осветление и умно паркиране.

„А1 вече има няколко пилотни проекта за умен град и сме готови да внедрим решения, базирани на Narrowband-IoT мрежа с национално покритие. Основните предимства на технологията са свързани с по-ниски разходи за устройствата, по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите, оптимизиран пренос на данни, висока сигурност на връзката. Това е технология, която ще подобри управлението на градските зони, ще даде по-добър контрол на общините и ще направи градовете по-чисти“, каза Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби в А1 България“.

Предлагането на решения с помощта на Narrowband IoT технология е поредната стъпка от стратегията на A1 да бъде технологичен лидер на телеком пазара. Компанията се стреми постоянно да следва световните тенденции, които показват, че „Интернет на нещата” ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 г., като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.