/ iStock/Getty Images
Финансовото благополучие не може да се изчисли. То не е точна сума, която да ви гарантира усещане за сигурност. Има хора, които печелят хиляди на месец, но не могат да кажат за себе си, че се справят добре с парите, както има и такива, които печелят много по-малко, но знаят как да разпределят финансите си и не се притесняват за бъдещето.

Хубавото на боравенето с пари е, че всеки може да се научи как да го прави по-добре, как да е по-дисциплиниран с финансите си и как да подобри финансовото си благополучие без това да означава непременно да печели повече пари.

И така, ето кои са 5-те признака, че един човек се справя добре с парите:

1. Имате стабилни доходи

Дори да смятате, че заплатата ви е малка, фактът, че получавате постоянен доход, ви поставя в добра финансова позиция. Въпрос на личностно изграждане и развитие на нови умения е да повишите квалификацията си и да се печелите все по-добре.

2. Знаете колко харчите

Ако парите ви изтичат между пръстите без да знаете къде сте ги похарчили, това не е белег на финансово благополучие, а обратното. Дори да печелите много, ако харчите безразборно, няма да постигнете онова усещане за владеене на ситуацията с парите, към което се стремите.
За да промените това, водете си дневник на разходите. Правете го в продължение на един месец, от заплата до заплата и ще останете изненадани от резултатите. Лесно ще забележите къде изтичат парите ви и ще можете да нанесете нужните корекции на финансовата си дисциплина.

3. Имате авариен фонд

Авариен фонд е спестена сума пари, към която може да се обърнете, ако останете без работа. Този авариен фонд трябва да е в размер на поне три месечни заплати, за да имате достатъчно време за намиране на нова работа без притеснение. Ако нямате, вижте точка 4, за да разберете как да го създадете.

4. Отделяте пари от заплатата си

Хората, които боравят добре с парите, не забравят да отделят от приходите си по 10% всеки месец. Най-лесно това става с автоматичен превод в друга сметка. Не пропускайте месец, така както не трябва да се пропуска месец при вноските по кредит. С времето ще се изненадате колко пари могат да се натрупат неусетно.

5. Управлявате добре кредитите си

Няма нищо лошо в това човек да вземе кредит понякога, за да финансира по-голяма покупка, която в момента е на изгодна цена. Затова съществуват и услуги като бързи кредити онлайн от Easy Credit - само за няколко минути може да се набавят необходимите средства за покриване на спешен разход или важна покупка.

Важното при тегленето на кредит е след това неговото обслужване да се превърне в първи приоритет. Това означава да се намалят, ако е нужно, разходите по по-незначително пера като забавление и дрехи, за да сте спокойни, че внасяте вноските си навреме и ще финасите ви са под контрол.

За пълните условия по различни бързи кредити е написано повече на www.easycredit.bg/krediti