Социолози дават голяма преднина на ГЕРБ, ако гласуваме сега
Социолози дават голяма преднина на ГЕРБ, ако гласуваме сега / графики: ИМП

Ако изборите бяха на 25 юли, ГЕРБ биха получили преднина от повече от 13% спрямо БСП. Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за партията на Бойко Борисов е 27,2%, докато подкрепата социалистите възлиза на 13,5%. Това показват данните от проучване на обществено-политическите нагласи в периода 20-25 юли т.г., осъществено от Института за модерна политика.

Проучването е направено преди старта на предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори, която ще започне фактически след разпускането на 42-то Народно събрание и назначаването на служебно правителство от президента. Проучването е проведено и преди конгреса на БСП, който се проведе вчера, и не отчита евентуални промени в обществените нагласи, предизвикани от извършените в левицата промени.

Проучването регистрира стабилна трета позиция на ДПС - 7,3% с тенденция към растеж. Делът на респондентите, които заявяват подкрепа за партията на Николай Бареков „България без цензура” възлиза на 6% при самостоятелно участие в предсрочния вот.

Подкрепата за Реформаторския блок се стабилизира отчетливо над изборната бариера, като делът от респондентите, които заявяват подкрепа за тази коалиция, регистриран в настоящето проучване възлиза на 4,5%, отчитат още социолозите. АБВ получава 4%, което показва сериозен потенциал на формацията на Георги Първанов да получи представителство в бъдещия парламент, показва още анализът им.

Ако изборите бяха на 25 юли, националистическите формации - Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и „Атака”, не биха получили достатъчна подкрепа за спечелване на представителство в 43-то Народно събрание. Делът от респондентите, които в проучването заявяват подкрепа за НФСБ и за партията на Волен Сидеров е по 2,4%. Всички останали политически субекти, които се очаква да участват в предстоящите избори, на този етап получават под 1% електорална подкрепа, като за РЗС и ВМРО тя се доближава най-плътно до тази горна граница, посочват от Института.

Социолози дават голяма преднина на ГЕРБ ако гласуваме сега
netinfo


В същото проучване близо половината от анкетираните заявяват твърдо предпочитание към еднопартийно управление - 44%. Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12% от анкетираните.

Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4%, а между БСП и ДПС - от само 3% от респондентите. По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура” и ДПС е предпочитан вариант за 6% от респондентите. Всеки пети не може да определи добрата управленска формула след изборите.

Анкетираните отдават подчертано значение на качества като некорумпираност, отговорност, професионализъм и откритост, когато описват какъв трябва да е според тях бъдещият министър-председател.

Сред качествата, които получават най-висока относителна тежест в мненията на респондентите се открояват „некорумпираност и честност” - 31%. Друго основно качество, което задължително трябва да притежава бъдещият премиер, е „отговорност и решителност” - 15%.

Всеки десети смята, че министър-председателят трябва да е компетентен професионалист и отдаден на общото благо. Други качества, които се сочат от респондентите са инициативността и диалогичността. Едва 3% пък смятат, че изпълнителната власт трябва да се ръководи от напълно ново за политиката и управлението лице, а 2% смятат, че този пост трябва да се поеме безпартийна фигура.