Райчев: Много ще е тежко за Борисов
Райчев: Много ще е тежко за Борисов / снимка: БГНЕС

Разлика от изборите през миналата пролет, когато ГЕРБ отново бе първа политическа партия, сега нейният лидер Бойко Борисов не може да си позволи да не вземе властта, защото ще инкасира гигантска загуба. Тази теза сподели в ефира на bTV социологът Андрей Райчев.

Той оправда поведението на Борисов спрямо най-логичния коалиционен партньор на ГЕРБ - Реформаторският блок. Райчев намира поведението на Борисов за правилно, тъй като реформаторите имат 8 процента, а си позволяват да поставят условия.

Социологът прогнозира, че Реформаторският блок ще се разцепи под въздействието на „магнитното поле на Борисов", тъй като Иван Костов и Радан Кънев антропологично се различават от Меглена Кунева и Даниел Вълчев. Първите се правят на мома, на която тепърва ще расте цената, а вторите искат да управляват, те си представят участие в управлението, заяви Райчев.

При реформаторския блок имаме класическо разделение, смята Райчев. Там са събрани две коренно различни групи хора. Единственото, което ги крепи е общият интерес, но не прогнозирам дълго време да останат заедно, коментира Райчев. Поздравявам ги, че възкръснаха, но шансът да се окажат във властта е нищожен.

Райчев е уверен, че противниците на Борисов съзнават, че той е в трудна ситуация и поради тази причина ще бави решението си, изчаквайки останалите партии да станат активни.

Райчев определи като най-голяма изненада влизането на националистическите организации в парламента.

Много ще е тежко за Борисов, смята Анрдей Райчев. "Факт е, че той няма натрупана загуба след 2006 г. и това е част от харизмата му. Големият въпрос е с каква заявка ще подходи към хората", каза Райчев. През 2009 г. той влезе в ролята на отмъстител, след това премина към ролята на строител и рязането на лентите, сега ще гледаме трета роля - Бойко Борисов обединител, но най-голямата му битка ще бъде да стане президент, смята Андрей Райчев и допусна, че той взима властта за две години, анализира Райчев.

ДПС се стреми да участва във властта, но постъпиха умно и решиха да си починат от властта, смята социологът. Според него проблемът е, че при първия вот на недоверие ще се види мълчаливата подкрепа на ДПС за ГЕРБ.