Огнян Минчев обвини социолози в арогантност и наглост
Огнян Минчев обвини социолози в арогантност и наглост / снимка: БГНЕС

Политологът Огнян Минчев обвини някои социолози в арогантност и наглост. Това стана в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия, където Минчев разказа какво го е разгневило толкова много, че да напише острия си коментар за социологическите изследвания.

„Много често говорим за олигархията. Това стана една дума, която не означава нищо. Но същността на олигархията е установяване на непродуктивен монопол във всяка една основна сфера на обществения живо. Когато беше създаден един добре известен медиен монопол през последното десетилетие, вие самите сте свидетели колко падна качеството на българската журналистика. Същото е и в социологията", заяви Огнян Минчев.

Той обясни, че когато изследванията на общественото мнение се подменят с организиран политически пиар, с цел да се постигат властови резултати и пазарни резултати, тази подмяна удря по реномето и същността на социологията.

„Съществува една добре известна мрежа от социологически фирми със свой собствен център. Не искам да говоря с имена, но за всички е известно съществуването на тази мрежа, която създава псевдосоциологически монопол, която печели властови позиции, като подменя социологията с политически пиар", заяви Минчев.

Според него през последната година и половина системно са били манипулирани и фалшифицирани данните за популярността на политическите партии, като така определените агенции директно са се включили в акции, „които имат конкретен репресивен политически и социален резултат".

Като пример той даде Костинброд. „Костинброд беше режисиран една година преди това с данните на псевдосоциологически агенции, които непрекъснато променяха резултатите. Когато скандалът избухна, се видя целта на тези манипулации", коментира Огнян Минчев.

Според него НЦИОМ е била закрита, за да може псевдополитическият монопол да лъже безнаказано. „Това беше една държавна агенция, но беше коректив. Екипът работеше почтено", смята политологът.

Източник: Novanews.bg