Интригата на вота е в представянето на малките партии
Интригата на вота е в представянето на малките партии / снимка: БГНЕС

Интригата при предстоящите избори в неделя е в представянето на малките партии, каза в предаването "Кой говори" по Дарик социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Той допълни, че при настоящия вот данните на социологическите агенции се различават съвсем малко, в рамките на статистическата греша. "На големите партии това практически не се отразява, но по-големи различия стават при малките партии, тъй като там разлика от един процент може да се окаже съществена, даже половин процент понякога е решаващ дали дадена партия ще се окаже под или над бариерата, така че това ще бъде основната интрига на тези избори", коментира той.

Първите три партии, които ще имат депутати в парламента, са ГЕРБ, БСП и ДПС, като подредбата им няма изгледи да се промени, каза Павлов. "Има известни колебания относно това коя ще е четвъртата партия, но така или иначе следващите три, които вече са сигурни, са Реформаторският блок, Патриотичният фронт и България без цензура. Минимум шестпартиен парламент ще имаме", каза социологът. Според данните, с които той разполага, е възможно да влезе и седма партия, която е "на кантар".

Според изследването на Центъра за анализи и маркетинг вероятният резултат на ГЕРБ ще бъде между 33-37 %, БСП-между 19 и 23 %, ДПС между 13 и 16 %, РБ-между 6,3 % и 7,8 %, Патриотичен фронт-5-6,5 %, ББЦ-5-6,5 %, Атака-3,5 %-5% и АБВ-2,2 %-3,8 %.

Според него не може да се прогнозира широка коалиция след вота, защото "много коалиции, които математически са възможни, не са възможни политически".

Една широка коалиция би била самоубийствена за ГЕРБ, тъй като техните избиратели не приемат сътрудничество с БСП и ДПС под никаква форма, така че тези две коалиции, които са математически възможни и са единствените възможни двупартийни коалиции, са политически изключени, така че възможностите са или правителство на малцинството с подкрепа на някоя от парламентарните сили, които не участват пряко в управлението,а другата възможна схема е трипартийна коалиция, в която са изключени БСП, ДПС и България без цензура като партньори на ГЕРБ. Така единствена възможна трипартийна коалиция е между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

"Третата възможност, за която Борисов говори няколко пъти, е, че ако няма ясно и стабилно мнозинство, е много вероятно той да върне мандата. Ако това се случи, в едни предсрочни избори през декември или януари, той има възможност първо, да получи по-добър резултат, второ, малките партии, които сега влизат, не е ясно дали ще издържат финансово на още едни избори след евроизборите и тези на 5 октомври, и реално двупартийните коалиции да станат възможни", каза Павлов.

Избирателната активност ще бъде по-ниска отколкото на вота през миналата година. По думите на Павлов в началото на септември изгледите са били за ниска избирателна активност, но в последното си проучване социолозите наблюдават "известно съживяване на интереса към парламентарните избори".

Очакванията са в неделя на гласуват между 3.4 млн. и 3.6 млн. души, докато на парламентарния вот миналата година хората, стигнали до урните, са били 3.64 млн. човека.