ГЕРБ иска подкрепа за кабинет на малцинството
ГЕРБ иска подкрепа за кабинет на малцинството / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ иска подкрепа за кабинет на малцинството
75351
ГЕРБ иска подкрепа за кабинет на малцинството
  • ГЕРБ иска подкрепа за кабинет на малцинството

ГЕРБ ще направи опит да състави правителство на малцинството. Това решение взе Изпълнителната комисия на партията. Заради неприемливото условие на Реформаторския блок Бойко Борисов да не е премиер, политическите консултации на ГЕРБ ще започнат с БСП. От ГЕРБ обясниха още, че няма да допуснат „извиване на ръце" и при такъв сценарий е много вероятно да се стигне до нови избори на Коледа.

Единственият компромис, който ще направят от ГЕРБ, е да се създаде правителство на малцинството. "Съзнаваме, че това ще бъде кабинет на малцинството и това е най-големият компромис, който ние правим като политическа сила - да поемем тази отговорност, да положим всички усилия да имаме такова правителство, такъв кабинет, който да започне да решава проблемите в страната. Няма да отстъпим от своите основни политически възгледи за управлението на страната", декларира Румяна Бъчварова.

По думите й вижданията и политическата идентичност на ГЕРБ са предполагали от партията на Борисов да започнат преговори с Реформаторския блок.

"Тяхното поведение по време на кампанията и условията, които те поставят към нас, са абсолютно неприемливи, защото те си позволиха да предрешават нашето политическо решение за това кой да бъде следващият министър-председател, да ни поставят условие, което е доста крайна позиция на една партия с поне четири или пет пъти по-ниска подкрепа от нашата", коментира Бъчварова.

Кметът на Бургас и член на Изпълнителната комисия Димитър Ников заяви, че ако по-малките партии се опитат да „извият ръцете" ГЕРБ, ще се стигне до избори по Коледа. Тази теза потвърди и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ние можем да правим политики, когато не се слагаме в ситуация, в която да ни се извиват ръце и да правим компромиси с тези над 1.1 млн. гласоподаватели. Затова ще бъдем много принципни. Затова, ако не сме в състояние да реализираме хипотезите, за които говори Румяна Бъчварова, ще реализираме тезата да отидем на предсрочни парламентарни избори, за да може действително българските граждани да знаят, че тази формула при n на брой партии и това, което е диаметрално противоположно във вижданията, е невъзможно да се състави силно правителство, независимо дали е дясноцентристко или ляво, или каквото и да било друго", каза той.

ГЕРБ иска подкрепа за кабинет на малцинството
netinfo

На пресконференцията след заседанието на партийния орган пред медиите застанаха освен Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова и Димитър Николов, застанаха Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова, и Живко Тодоров. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, облечен в бял спортен екип, напусна централата на партията минути преди да започне пресконференцията.