Владислав Горанов: 2009 година е изгубена за политика
Владислав Горанов: 2009 година е изгубена за политика / снимка: gerb.bg

Парите в България още не са свършили, но с тенденцията за изпълнение на бюджета за по-малко приходи при запазени темпове на разходи, убедително отиваме към дефицит. ГЕРБ отдавна говори, че някой разходи трябваше да бъдат решително ограничени. Това заяви Владислав Горанов, финансов експерт на ГЕРБ, в предизборния диспут „Богатите в България" в предаването „Седмицата" на Дарик в отговор на данните от последните разчети на Министерството на финансите.

„Ако така продължава изпълнението на бюджета приходната част ще бъде изпълнена с над 20% по-малко, т.е.над 5,5 млрд. лева по-малко, и със сигурност, въпреки всички буфери, се очертава един немалък недостиг. Очакваме да приемем управлението на държавата със сериозно предизвикателство и бюджетен дефицит", каза още Горанов. 

Относно възможността България да сключи споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) и да получи заем, Горанов беше категоричен, че партия ГЕРБ веднага би подписала такова споразумение, въпреки тезата, че големия фискален резерв не води до необходимост от сключване на такова споразумение. „Подобно споразумение трябваше да се сключи много по-рано, за да дисциплинира управлението на бюджета предизборно. Не мога да се съглася, че споразуменията, които бяха приети, с които се извършиха някои допълнителни разходи, неразчетени в бюджета, могат да бъдат оправдани на фона на това, че някои социални сектори, ще трябва да бъдат ограничени с 10 и над 10 на сто", заяви той.

Горанов обяви категорично, че „в този смисъл 2009 г. е изгубена за политика". „През 2009 година основната задача на което и да било правителство щ бъде как да ревизира разходната част на бюджета, за да успее да приключи с възможно най-малък дефицит. 2010 година ще бъде не по-малко притеснителна и всъщност ще бъде много по-трудна, защото икономическата криза ще се задълбочава", добави той. 

Относно данъчната политика на ГЕРБ Горанов заяви, че партията смята да намали най-голямата данъчна тежест - корупцията. По думите му ГЕРБ не предвижда промяна на данъците. Според икономическата им програмата и Данък общ доход и Данък добавена стойност ще останат на сегашните си нива - съответно 10 и 20%.

В дебата на „Седмицата" Горанов наблегна и на тезата, че в последните осем години се наблюдава целенасочено унищожаване на земеделието. По думите му България има естествени предимства в тази сфера, които не се използват пълноценно.

Владислав Горанов е финансов експерт на ГЕРБ и водач в 25-ти МИР в София. От 2001 до 2009 г. е бил началник-отдел „Социални разходи" в Министерството на финансите.