Станишев: Който иска оставката ми, да я поиска
Станишев: Който иска оставката ми, да я поиска / Снимки: Sofia Photo Agency
Пресконференция на Коалиция за България - 1 част
20989
Пресконференция на Коалиция за България - 1 част
Пресконференция на Коалиция за България - 2 част
  • Пресконференция на Коалиция за България - 1 част
  • Пресконференция на Коалиция за България - 2 част

"Който иска моята оставка, да я поиска на Национален съвет" - така премиерът и лидер на Коалиция за България Сергей Станишев отговори на въпроса готов ли е да си подаде оставката след резултатите от изборите за национален парламент. Той обаче заяви, че не би искал поемането на политическата отговорност да се възприема като "бягство от кораба" в труден момент.

"Приемаме с уважение резултатите от избора на българските граждани. Те са тежко изпитание и сериозна загуба за Коалиция за България", заяви Станишев на пресконференцията след изборите и допълни: "Днес българските граждани казаха своята тежка дума и ние я уважаваме".

По думите му всяка партия трябва да е готова да бъде в опозиция, в това число и ДПС. Станишев обаче посочи, че не бива нагласата срещу ДПС, която може да е политическа, да се прехвърля към мюсюлманите и към етническите турци в България, "а моето усещане е, че това се случва в последните седмици". Станишев коментира още, че за него като социалист е неприемливо разиграването на етническата карта. Според него на тези избори не се е състоял мажоритарният вот.

Станишев Който иска оставката ми да я поиска
netinfo

На въпрос на Дарик радио има ли хора в БСП, които работят срещу него, Станишев, заяви: "БСП е най-демократичната партия в България. Със сигурност има хора, които биха искали да не ме виждат като председател на Националния съвет. Аз знам моята отговорност и тези, които ме познават, знаят, че не бягам от трудни решения. Каквото и да се случи, каквото и да ми коства в личен план, тяхното доверие никога няма да предам", категоричен бе Станишев.

Станишев поздрави ГЕРБ за убедителните резултати на вота и им пожела за следващите четири години да постигнат поне същите резултати като Коалиция за България. Премиерът обаче подчерта, че високото доверие носи и висока отговорност.

Станишев призова спечелилата партия да направи максимално бързо стабилен кабинет и да предприеме антикризисните си мерки, като отрече твърденията, че сегашното управление е оставило много лошо наследство. Като безотговорно и неотговарящо на истината Станишев определи твърдението, че бюджетът е бил похарчен предизборно.

"Направихме активна, силна кампания, с голям хъс, което позволи значително да се увеличат гласовете за нас в сравнение с изборите за Европейски парламент", отбеляза още Сергей Станишев.