СДС и ДСБ в Пловдив учредиха съвместен предизборен щаб
СДС и ДСБ в Пловдив учредиха съвместен предизборен щаб / cнимкa: DarikNews

Успешното представяне на обединените десни на парламентарните избори ще е първата крачка съм промяна на модела на управление на Пловдив. Това декларираха лидерите на СДС и ДСБ Николай Караиванов и Спас Гърневски.

 

Жителите на града не са гласували БСП да ги управлява и сегашната ситуация с вкарването й във властта от ВМРО ще се промени още наесен, каза Гърневски. Той отказа да посочи как ще се борят за преструктуриране на управляващото мнозинство, в което наскоро влязоха и шестима бивши сини кадри. Според бившия кмет на Пловдив обаче тенденцията е необратима, тъй като Общинският съвет стартирал преди 2 години  с двама души опозиция, а в момента те били 17.

 

Единственият шанс на кмета Славчо Атанасов да получи подкрепата ни, е да назначи 30 свои заместници, колкото са сферите, в които липсва каквато и да е политика, каза лидерът на СДС Николай Караиванов. Той иронизира предложението за седми заместник-кмет, което ще се гледа на сесия в четвъртък, и прогнозира, че Славчо Атанасов скоро ще закръгли „отбора” вицета на девет. Така по-успешно ще решават проблемите на града, докато посещават заедно фитнеса, каза Караиванов, визирайки твърденията на кмета, че се познава със задържаните за рекета в общината от фитнеса.

 

С призива „Пловдивчани, дайте да ги бием” лидерите на СДС и ДСБ подписаха декларация за общо явяване на вота, на който двете партии ще се борят за 45-55 депутатски места. Спечелване на три от 10-те мандата в Пловдив-град е задачата на бившите съпартийци. Те ще структурират общия си предизборен щаб и общи щабове в шестте района до седмица, след като се изясни окончателно дали и други десни партии ще се присъединят към дясната коалиция.

 

Лидерът на СДС, който преди десетина дни декларира, че няма да се състезава за депутат, днес даде знак, че може да преразгледа позицията си. Не трябва да се бяга от отговорност,  в такъв важен за страната момент не е време за отводи, каза Караиванов. Дали името му ще попадне в челото на листата, която ще се води от представител на неговата партия, обаче ще стане ясно на 11 април. Тогава с вътрешен вот СДС ще определи своите претенденти за народни представители. ДСБ пък ще са готови със своите кандидат-депутати в общата  листа до 24 април.