Няма да има избори 2 в 1, реши парламентът
Няма да има избори 2 в 1, реши парламентът / DarikNews, Надя Коцева

Депутатите отхвърлиха предложенията на НДСВ за промени в Конституцията, които даваха възможност изборите за национален и Европейски парламент да се проведат в един ден. Идеята няма да се осъществи, защото депутатите от БСП и ДПС не я подкрепиха, а гласовете на царистите и опозицията не бяха достатъчни.

 

След като предложението беше отхвърлено, говорителят на НДСВ Станимир Илчев коментира, че при дебатите вчера „бяхме обвинявани в частно-партиен интерес. Интерес щяха да имат българските граждани, българските избиратели, българският политически процес щеше да спечели чистотата на изборите, което сега не е гарантирано и една процедура, която щеше да се окаже стимул за много повече хора, отколкото през предишните години”.

 

Едно от предложенията в НС бе в едноседмичен срок да се публикува на парламентарния сайт регистрацията и гласуванията по парламентарни групи. Независимият народен представител Мария Капон настоя в такъв срок да бъдат публикувани депутатските въпроси и отговори на министрите в парламентарния контрол.

 

Депутатите предложиха още неправителствени и синдикални организации да могат да участват в заседания на комисиите.