ГЕРБ: Победата ни кара да сме партия на целия народ
ГЕРБ: Победата ни кара да сме партия на целия народ / снимки: Sofia Photo Agency
ГЕРБ: Победата ни кара да сме партия на целия народ
20987
ГЕРБ: Победата ни кара да сме партия на целия народ
  • ГЕРБ: Победата ни кара да сме партия на целия народ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари в началото на пресконференцията в международния пресцентър в НДК на всички, гласували за ГЕРБ, увери тези, които не са гласували за тях, че партията ще води политика за всеки български гражданин, а на българските мохамедани каза да спрат да се подвеждат и да не слушат тези, които се подиграват със страховете им. "От днес нататък всеки, който повдигне въпроса за етническата карта, ще го обвиня лично, че той ще работи в тази посока, каза Борисов. Защото действително това би било провокация към демокрацията, към нас и към българската общност, каза още лидерът на ГЕРБ. Искам да знаете, че при нас въпросът с етническата карта не стои. Всички български мюсюлмани трябва да се чувстват защитени", каза още Борисов и допълни "ние сме уверени, че хората искат промяна на статуквото, каквато и цена да има". "Станишев си игра със страховете на българските пенсионери, а Доган със страховете българските мюсюлмани", обясни лидерът на партията победител на изборите за 41-во Народно събрание.

Бойко Борисов заяви, че партията ще изчака крайните резултати, за да реши дали ще има коалиция и още следващите дни с партиите от център-дясното пространство ще направят срещи, за да подготвят кабинет, като се надява и на разумен диалог. "Категоричната победа ни кара да бъдем партия на целия народ, затова ще разговаряме с всички", допълни Борисов. "При тази победа на ГЕРБ партиите от Тройната коалиция трябва да замълчат. Надявам се по най-бързия начин да съставим правителство и дано поне една година да помълчат, за да им оправим бакиите, защото за 5-6 месеца, при това наследство, което ни оставят, не можем да направим чудеса", заяви Борисов. На въпрос какъв кабинет ще бъде сформиран в България, той каза, че има мнение как трябва да бъде подреден кабинетът, но преди да изслуша всички хора около него, няма да вземе решение. Трябва да се прецени кой на какъв пост най-добре ще стои, заяви Борисов и добави, че до 14 юли има време само това да правят. "Ние сме една много добра сплав между експерти, политици и прагматици", каза той.

ГЕРБ Победата ни кара да сме партия на целия народ
netinfo

Според Бойко Борисов препъни камъни, заложени от настоящото управление, са бюджетът, който по думите му не бе вкаран да се преразгледа в парламента. "Всичко това са огромни капани и мини в българския парламент. Ние тръгваме на сляпо и затова още от утре нашите екипи ще работят много активно. При този резултат и при тази отговорност, която пада върху плещите на ГЕРБ, аз нямам право да не оглавя следващото правителство", посочи Борисов.

"Трябва да се преразгледа избирателния закон, няма логика по 100 000 гласа на изборите да идват отнякъде. По всички телевизии видях как отиват и гласуват с торбите и МВР, и ДАНС трябва да изземат тези записи и да действат", каза Бойко Борисов. Коментарите в Европа ще бъдат ужасни заради тези избори смята той заради многото сигнали за купуване на гласове. "Станахме свидетели на Байганьовщина", допълни Борисов.

"1944-та година дядо ми са го убили като куче на 16 септември и днес, когато ги детронирам, го посвещавам на него", сподели лидерът на ГЕРБ.

"През 2001 година се обръщах към него с главен секретар, досега с г-н кмете, след утре се надявам да се обръщам към него с г-н премиер", каза на пресконференцията председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ГЕРБ Победата ни кара да сме партия на целия народ
netinfo

С подготовката на кои закони правителството ще се заеме спешно? Досега казахте, че Станишев пречи на управлението на София.

Законът на София, подробният устройствен план, кофинансирането на завод за битови отпадъци, ние имаме пари от Европейската банка, а Станишев умишлено не пускаше кофинансирането. Няколко неща има, които веднага ще се направят.

Казахте, че очаквате подривни действия, какви могат да бъдат те?

Те могат всичко, най-вече през медиите и през капаните, които са ни заложили в управлението. Видяхте, че няколко дни преди изборите вдигнаха пенсиите, смениха шефовете на основните агенции и банки, и парното намалиха през юли, което много вероятно ноември и декември да трява да се вдигне и те да кажат, видяхте ли, ние през юли намалихме парното, а дойде Бойко и го вдигна. Това им е целта. Това не е ли подривна дейност?! Коя нормална държава намалява цената на праното през юли?! Аз не помня в София да сме се греели юли месец... Но популизмът е за това. Има такива партии.