Анулираха регистрацията на ВМРО и БЗНС за изборите
Анулираха регистрацията на ВМРО и БЗНС за изборите / Sofia Photo Agency
ЦИК анулира регистрацията на ВМРО и БЗНС за изборите
20402
ЦИК анулира регистрацията на ВМРО и БЗНС за изборите
  • ЦИК анулира регистрацията на ВМРО и БЗНС за изборите

ЦИК анулира регистрацията за парламентарните избори на ВМРО и коалиция БЗНС, в която влизат Земеделския народен съюз, БЗНС и Народняшка земеделска партия "Никола Петков". Това съобщиха на пресконференция говорителите на ЦИК Ралица Негенцова и Александър Александров.

Причините за отмяна на регистрацията са, че тези политически формации не са представили необходимия брой коректни подписи на граждани. „При направената проверка на подписките, подкрепящи регистрацията на ВМРО, се оказаха коректни 14 199 подписа, а законът изисква 15 000. Това наложи и анулиране на регистрацията на тази партия. Също така, при направената проверка на подписите, подкрепящи регистрацията на коалиция от партии БЗНС, ЗНС, НЗБ „Никола Петков", се оказаха коректни 15 897 подписа, при изискващи се от закона 20 000. Ето защо и тази регистрация беше анулирана", обясни Негенцова.

Решението подлежи на обжалване в 24-часов срок. ВМРО и БЗНС обаче няма да могат да поискат нови регистрации, тъй като в събота изтече срокът. Така в надпреварата за 41-во НС остават 14 партии и 4 коалиции. ЦИК регистрира като наблюдатели на парламентарните избори на 5 юли 17 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по покана на нашата страна.