5 партии със сигурност влизат в НС, 3 са на ръба
5 партии със сигурност влизат в НС, 3 са на ръба / снимка: DarikNews
5 партии със сигурност влизат в НС, 3 са на ръба
20883
5 партии със сигурност влизат в НС, 3 са на ръба
  • 5 партии със сигурност влизат в НС, 3 са на ръба

Пет партии със сигурност влизат в парламента след вота на 5-ти юли, а за три от партиите шансовете са 50 на 50, обяви Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, като се позова на национално изследване на електоралните нагласи, проведено между 26-ти и 30-ти юни. Според изследването ГЕРБ събира около 33 процента от вота, БСП - 22,7 процента, на трето място е ДПС с 13,3 процента. Последните сигурни места са за „Атака" и „Синята коалиция" съответно с 8,7 и 6,5 процента, а на кантар остават пропорционалните и мажоритарните гласове за НДСВ, „Лидер" с Новото време и РЗС, които като стойност са малко под изборната бариера.
 
Според изследването няма български политик, към който хората изпитват повече доверие, отколкото недоверие. Най-много българи, около 25 процента, посочват като бъдещ премиер Бойко Борисов, следван от Сергей Станишев и Ахмед Доган, обясни Петя Лазарова от Центъра за анализи и маркетинг:

„Политиците от НДСВ, които са разпознаваеми като възможности за министър-председател са трима - Симеон Сакскобургготски, Меглена Кунева и Даниел Вълчев. Иван Костов и Мартин Димитров изобщо не успяват да съберат, дори и заедно, доверието, което има „Синята коалиция". Хората, които гласуват за „Синята коалиция", очевидно не гласуват за това Иван Костов да бъде министър-председател".
 
Според Юлий Павлов в София, Пловдив и Стара Загора партия ГЕРБ ще спечели мажоритарния вот, а най-оспорваната борба ще бъде в Сливен, Ловеч, Монтана и Благоевград. Павлов прогнозира избирателна активност между 51 и 57 процента, което означава, че до урните трябва да излязат около 3,5 до 4 милиона българи. По думите му в прогнозните резултати няма естествена комбинация за съставяне на правителство.