10 кандидат-депутати от Бургас са клиенти на прокуратурата
10 кандидат-депутати от Бургас са клиенти на прокуратурата / снимка: Дарик - Бургас

Десет от кандидатите за народни представители от Бургаски избирателен район са клиенти на прокуратурата. Това съобщи председателят на РИК Евгений Мосинов. Толкова са справките издадени от комисията по искане на следствените органи за кандидат- депутати с досъдебни производства.

По закон разследването срещу тях се прекратява, защото те вече са получили имунитет. Производството може да бъде възобновено, ако тези кандидати не влязат в парламента, бъдат избрани за депутати, но се откажат от имунитета си или той бъде свален по искане на Главния прокурор след гласуване в НС.

Евгений Мосинов допусна, че е възможно комисията в Бургас да е регистрирала като застъпници и други лица освен Златомир Иванов-Баретата, които имат наложена мярка за неотлонение. „Изискванията към тях са минимални и предполагат да имат избирателн и права. В РИК се представят списъци с три имена и ЕГН и ние нямаме задължение и капацитета да ги проверяваме", коментира председателят на РИК Бургас.

Според него режимът на застъпниците е изключително либерален и позволява използването му за други цели. В РИК Бургас са регистрирани 4500 застъпници, което е прецедент, а по прогнозни данни общо за страната техният брой ще достигне 150 000 души. По закон всеки кандидат може да има по два застъпника в секция, които също имат имунитет.

До момента няма постъпила жалба срещу решението на РИК да регистрира Златомир Иванов-Баретата като застъпник на кандидата за депутат Ивайло Дражев. Няма формално основание да бъде отрегистриран, ако Дражев не го оттегли, каза още Мосинов.

Новини от Бургас