Звук и цвят започна
Звук и цвят започна / netinfo

За девета поредна година националното „Дарик радио” събра на пленер „Звук и цвят” едни от най-добрите български художници. В хотел „Магнолия” на Златни пясъци отново творят заедно Христо Кърджилов, Явора Петрова, Красимир Добрев, Стефан Божков, Атанас Парушев – Шока, Петринел Гочев, Румен Атанасов.

За първи път участници в Дарик пленера са Василка Монева, Румен Рачев, Ива Яранова и варненецът Цветан Кръстев. Сред най-младите пленеристи са Гергана Змийчарова и Димитър Генчев.

Международното участие тази година е от съседните Турция и Сърбия. Истанбулската художничка Гюлерджан Еминова, живяла и учила допреди 20 години в България, и белградският художник Саша Панчич, председател на Съюза на сръбските художници са гости на Дарик радио в хотел Магнолия.

Идеята на „Дарик радио” е пленерът „Звук и цвят” да събере на едно място изявени имена от различни творчески поколения. Пленерът и резултатите от него са оригинален поглед върху българското изобразително изкуство с днешна дата.

Пленерът „Звук и цвят” се провежда всяка година в края на септември. За изминалите девет години в този форум са участвали над 90 художници, запечатали септемврийската есен в над 250 творби. Пленерът на ДАРИК РАДИО е единственото събитие, иницирано от частна медиа в България, което има за цел да провокира и да популяризира съвременното българско изкуство.

Колекцията на Дарик съдържа творби на едни от най-именитите съвременни художници като Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Георги Лечев, Магда Абазова, Ванко Урумов, Кольо Карамфилов, Надежда Кутева, Десислава Минчева....

Колекцията „Звук и цвят” съхранява и творби на вече покойните Стефан Марков и Цанко Панов.

Експозиции от различните пленери са показвани в Дом Витгенщайн - Виена, в Художествената галерия в Ниш и в Димитровград (република Сърбия), в София и в много градове на страната.

Първата изложба на творбите от деветия пленер на Дарик ще бъде във варненската галерия „Юка”. Откриването е на 2 октомври.