Зорка Първанова откри Археологическо лято 2007
Зорка Първанова откри Археологическо лято 2007 / netinfo

Историците очакват от разкопките на Момчиловата крепост да пресеят историческата истина от многобройните легенди, предания, митове – това заяви първата дама г-жа Зорка Първанова при откриването на "Археологическо лято 2007". Според Първанова едва ли има друга крепост в България, свързана с толкова митология.

Проектът "Момчиловата крепост, мит и реалност" безспорно е много важен за българската археологическа наука, коментира Зорка Първанова. По нейна оценка проектът е много важен и за местните хора, защото в контекста на културния туризъм дава перспектива за развитие на малкия и среден бизнес в региона.

Разкопките край село Градът са част от финансирания от ФАР проект "Момчиловата крепост, мит и реалност". Предвижда се след археологическото изследване и разкопки, крепостта да бъде превърната в туристически обект, представящ част от драматичната история на Родопите.

Зорка Първанова и кметът на Смолян Дора Янкова издигнаха на мястото на археологическите разкопки българското знаме и флага на Смолян. След археологическото изследване крепостта ще бъде превърната в туристически обект, който ще бъде осветен с два лазерни лъча.