Злокачествените заболявания засягат по-често мъжете
Злокачествените заболявания засягат по-често мъжете / снимкa: Sofia Photo Agency
Над 30 000 нови случая на злокачествени заболявания се регистрират годишно в България, а около 16 000 души умират от тях, съобщи във Велико Търново доц. Здравка Валерианова – ръководител на Националния раков регистър. С най-висок процент от смъртните случаи – 17 е ракът на гърдата. Болестта засяга около 2500 жени на година, близо 1300 умират.

Злокачествени заболявания се развиват по-често при мъжете, отколкото при жените, посочи д-р Валерианова. По думите й представителите на силния пол страдат най-често от злокачествени образувания на белия дроб, на дебелото и правото черво, на простатата и пикочния мехур. Рак на гърдата, кожата и маточната шийка засягат по-често жените.

60 процента от злокачествените заболявания се предизвикват от няколко рискови фактора – наследственост, тютюнопушене, нерационално хранене и затлъстяване, ниска двигателна активност.

Все повече нарастват случаите на онкологични заболявания и в световен мащаб. С 50 процента ще се увеличи броят им през 2015 година, сочат данни на Световната здравна организация.

България е на едно от първите места в Европа по заболеваемост от рак на маточната шийка във възрастовата група между 30 и 40 години. Случаите могат да се редуцират с 80 процента чрез профилактика и ранен скрининг, каза още доц. Здравка Валерианова.