Журналисти и съдии си размениха ролите в игра
Журналисти и съдии си размениха ролите в игра / netinfo

Съюзът на съдиите в България, с подкрепата на програмата "МАТРА'' на холандското правителство, организира ролева игра „Наказателният процес от А до Я”.

В рамките на приключилия процес присъда три години и три месеца затвор "получи" непълнолетният Боян Петров за "убийството" на малолетната Елена Ванкова - дъщеря на разследващ журналист.

Освен това "родителите на Петров ще трябва да платят на бащата на Елена - Иван, 24 000 лв. по граждански иск, както и разноските по делото". Петров беше "признат за виновен" за това, че е "изнасилил" Елена и я е "удушил".

Делото беше ''секретно'', защото за целите на наказателното производство е "използван" агент на прикритие. В рамките на съдебното следствие той е записан като защитен свидетел под номер. Такава възможност за събиране на доказателства има от 29 април тази година, след влизането в сила на новия Наказателно-процесуален кодекс.

В играта участваха младши съдии, младши прокурори, дознатели, адвокати, както и журналисти. Те си разменяха местата в хода на ''процеса'', като целта беше всеки един от участниците да се запознае с начина на работа на останалите страни.