Жалко е деца да губят зрението си заради късна диагностика
Жалко е деца да губят зрението си заради късна диагностика / netinfo
Жалко е деца да остават без зрение заради късна диагностика
69158
Жалко е деца да остават без зрение заради късна диагностика
  • Жалко е деца да остават без зрение заради късна диагностика

Тази вечер в Народния театър „Иван Вазов” ще се проведе традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа” под егидата на президента Росен Плевнелиев.

Тази година кампанията „Българската Коледа” е насочена към подобряване на ранната диагностика и съвременното лечение на уврежданията на зрението и слуха при най-малките деца. Благотворителната инициатива си поставя за цел да подпомогне университетските и областните болници в страната за подобряване на ранната диагностика и активното съвременно лечение на увреждания на зрението и слуха при най-малките.

Защо е важна именно тази ранна диагностика пред Дарик разказа д-р Невяна Велева, офталмолог в Александровската болница в столицата:

Ранната диагностика на очните заболявания, и не само на тях, в ранна детска възраст е изключително важна. За съжаление обаче в нашата страна усилията на обществото като цяло не са насочени към ранната диагностика, а по-скоро към лечението на заболяванията. Всички ние трябва да знаем, че много по-евтино ще излезе на обществото и много по-целенасочени ще бъдат нашите усилия ако се опитаме още преди да има ясно различими симптоми на дадено заболяване, да го лекуваме.

В частност, при детските заболявания, за съжаление имаме един много кратък период. До 6-7-годишна възраст е периодът, в който нашите усилия могат да бъдат увенчани с успех. Ако успеем да хванем заболяванията в ранната детска възраст, ние можем да ги лекуваме и да дадем шанс на децата ни утре да имат едно пълноценно бъдеще.

Един от най-големите проблеми бих казала, че е така нареченото мързеливо око или амблиопия. Тя може още към 3-годишна възраст да бъде лекувана успешно. След 7-годишна възраст, когато връзката око - мозък е напълно изградена, вече не можем да постигнем нищо. В последните години страшно много се говори и се акцентира, включително и усилията в Детското очно отделение на Александровска болница са насочени изключително много към проблема с ретинопатията на недоносените - един огромен проблем у нас и основна причина за детска слепота. За сравнение, в Западна Европа и в САЩ процентът на детска слепота в резултата на ретинопатия е изтласкан много назад. Жалко е, когато оставяме децата си да ослепеят от заболявания, които могат да бъдат излекувани, когато са рано диагностицирани.

И докато ретинопатията е нещо, за което напоследък много, много се говори, остават други заболявания, като например вроденото перде, при които, за съжаление в нашата страна, макар и диагностицирани навреме, се обяснява на родителите, че могат спокойно да изчакат. А това не е така, трябва да се реагира, бих казала още в първите дни след раждането на детето.

И моят апел към всички родители, към всички общопрактикуващи лекари и към всички неонатолози е да заведат своите деца на профилактичен преглед още на около 5-6-месечна възраст ако не забелязват нищо, което ги притеснява, и още в първите седмици след раждането, в случай, че забележат нещо. Не е необходимо да имаме някакви симптоми, за да заведем детето си на лекар. Аз и моите колеги винаги сме на мнение, че е по-добре да направим един излишен преглед, отколкото - един късен преглед.

Дарения могат да се правят чрез SMS на кратък номер 1117 за мобилните оператори, както и с обаждане на 09001117 за всички фиксирани оператори. Другите възможности за даряване можете да видите на сайта на „Българската Коледа”.

Дарик радио и DarikNews.bg са медийни партньори на кампанията. Инициативата и тази година е подкрепена от Нова телевизия, която ще излъчи концерта пряко от Народния театър „Иван Вазов” на 25 декември от 20.00 ч.