Здравко Мавродиев с изложба в художествена галерия
Здравко Мавродиев с изложба в художествена галерия / cнимкa: БГНЕС

В залите за “Временни експозиции” на Националната художествена галерия се открива изложба на Здравко Мавродиев – текстил, живопис.

Здравко Мавродиев е автор, който трудно може да бъде обхванат от един обикновен критически обзор. Причините за това се крият в самия характер на неговото творчество: неуморен и многостранен талант, неизменно висок естетически критерий, неочаквани и запомнящи се пластични търсения. Обхвата на неговите авторови интереси - традиционно познати и известни в сферата на текстила и гоблена - могат да бъдат допълнени от не по-малко значими решения в областта на монументалните форми или живописната материя.

Без никакви уговорки, той трябва да бъде посочен като един от двигателите и фигурите в българското изкуство които са свързани с опитите за динамична промяна на художествената форма, разчупването на нормативната естетика на 60-те и 70-те години, пластичния експеримент. Той допринесе с цялостното си творчество за осъществяване на един много важен процес в българското изкуство – превръщането на декоративно–приложните изкуства в запазена за пластични експерименти област. От гледна точка на една историческа ретроспекция, защитата на тази художествена ниша от строгостта на една унифицираща артистизма каноничност е процес свързан с усилие за отстояване на независимостта на изкуството.

От гледна точка на един автор обаче, това е непрестанна борба и преодоляване не само на художествени, но и на житейски препятствия. Силата на тази изложба се крие не само в ретроспекцията на произведения, които са възлови за българското изкуство – те и днес излеждат достатъчно съвременни. Значимостта на събитието се носи от непресекващата творческа енергия на автора, която и сега притежава интензивността, устрема и свежестта на истинския творец. Изложбата ще продължи до 25 април 2008 г.