Затварят социални кухни за ремонт
Затварят социални кухни за ремонт / снимка: Sofia Photo Agency

От 1 август започва ремонтът на петте кухни на общинското предприятие "Социален патронаж" в София, каза директорът на предприятието Радослав Йорданов. През този месец 1100 възрастни хора, които ползват социалните услуги, няма да получават готвена храна, допълни той. Социалните работници по места ще пазаруват при желание от страна на възрастните хора, ще се занимават с почистването на домовете им, както и с останалата обичайни социални дейности.

Август е най-удобен за ремонти, тъй като около една трета от клиентите на патронажа остават в столицата, а останалите се отписват за месец и са извън София, уточни Йорданов. В средата на юли Столичният общински приватизационен фонд предостави 846 000 лева за обновяването на автомобилния парк и на кухненското оборудване на "Социален патронаж".

Предстои купуването на 25 нови автомобила за разнасяне на храната, както и на 20 нови печки. Това ще бъде първото обновяване на кухненското оборудване от създаването на социалния патронаж. Автомобилният парк на предприятието е на 17 години и колите са в лошо техническо състояние. Социалният патронаж в София обслужва 2562 души, което е с 54 процента над капацитета на петте кухни на предприятието.