Затварят бившия изолатор за бездомни кучета в Хасково
Затварят бившия изолатор за бездомни кучета в Хасково / Sofia Photo Agency

Районната ветеринарномедицинска служба (РВМС) предписа да бъде прекратена дейността на бившия изолатор за бездомни кучета в Хасково. Проверката е била извършена след сигнал на Фондация „Четири лапи”. Констатирани са нарушения както на Закона за защита на животните, така и на Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщават от фондацията.

Сигналът за нарушение в изолатора е бил подаден, след като се появили „тревожни информации” относно дейността на обекта. „Наскоро беше публикувана и статия в национален ежедневник, в която се твърдеше, че заловените бездомни кучета се евтаназират след 15 дни, което провокира и настояването ни за извършване на проверка”, разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”.

Основните констатации в доклада на РВМС – Хасково са липсата на регистрация на импровизирания приют по Закона за ветеринарномедицинската дейност, както и липса на Общинска програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, която всяка община трябвало да приеме до края на април тази година.

„Почти всеки ден получаваме сигнали за груби нарушения. Надяваме се масовите проверки, които НВМС прави в момента, да накарат местните власти да погледнат по-сериозно на задълженията си през 2009 г. От своя страна, доколкото възможностите ни позволяват това, сме готови да окажем съдействие по прилагане на изискванията на Закона за защита на животните”, продължава д-р Иванова.

От „Четири лапи” припомнят, че съгласно приетия в началото на 2008 г. Закон за защита на животните, всяка община трябва да организира кастрирането на бездомните кучета на своя територия и да отдели средства за това.