„Да бъдеш съзнателен означава, че знаеш, че умът и духът ти могат много повече от тялото ти“, д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation и инвеститор
Д-р Пламен Русев е изключително харизматичен и позитивен човек. Инвестира в технологични компании в областите здравеопазване, финанси, блокчейн, храни, земеделие и др. Той е член на борда и участва в управлението на редица компании и социални проекти в цял свят.

Стотици медии, едни от най-престижните сред които са световните лидери The Economist, Monocle, Forbes, El Mundo, Business Insider, Xinhua, CNBC-e и много други публикуват статии и интервюта с д-р Пламен Русев. Международни организации като Световния Икономически Форум споделят негови идеи на тема технологии, иновации и икономика.

Два пъти му е присъдена титлата Доктор Хонорис Кауза от университети в Европа и Америка, а в България различни организации на индустрията удостояват Пламен Русев с редица награди, в това число за “Цялостен принос в развитието на дигиталната икономика на България”, “най-добра умна инвестиция”, най-продаван автор на българска бизнес литература, почетни отличия и специални награди от Български Икономически Форум, БГ сайт, Българската Уеб Асоциация, фестивала Медиа Микс и много други, а външно министерство го обявява за посланик на добра воля по дигиталните въпроси на Дипломатическата служба на Р. България.

А сега NOVA и Webit обединяват усилия в най-мащабното събитие за личностно и професионално развитие - Future Forum. Tази есен водещата медийна компания NOVA и създателите на глобалната екосистема от иноватори, инвеститори и бизнес лидери Webit ще представят за първи път в София национален кариерен форум на световно ниво, с включено изложение за подбор на кадри. Това ще се случи на 23 и 24 октомври в Националния дворец на културата.

Повече за мащабния кариерен форум, програмата и изложението можете да откриете на Future Forum.

форум
NOVA

За това как не винаги 1+1=2 и защо е добре да се фокусираме не върху нещата, които ще се променят, а върху нещата, които ще бъдат постоянни - като хората, планетата, живота и смъртта, споделяме мислите му с вас, без редакторска намеса:

НАЙ-ВАЖНАТА ПОБЕДА

Да бъдеш съзнателен означава, че знаеш, че умът ти може много повече от тялото ти.

Ето един пример: Колко километра мислите, че човек може да тича без да спре? Най вероятно никой не се съмнява, че човек в добра физическа форма може да бяга 42 км - толкова е един маратон и ние виждаме на финала как завършват задъхани и много уморени спортисти. Но това ли е предела на човешкото тяло? Или по-правилния въпрос, това ли е пределът, който човешкия мозък поставя?

Отговорът е не! Пределът е толкова, колкото можете да си представите. Вече има хора, които си представиха и пробягаха 800 км без прекъсване, като поставиха нов световен рекорд. Той е възможен само със силата на мозъка и духа! Ето защо е важно да се възползваме максимално от мозъка си. През целия си живот хората се сравняват и състезават с някой. Но всъщност за човекът е важно да осъзнае, че не се състезава с други хора, а със себе си. Когато губи времето си безцелно, човек губи от себе си и собствения си потенциал; когато не добавя стойност към себе си и към живота на своето семейство, най-близките приятели, общността си и човечеството - губи срещу себе си, защото най-трудната, но и най-важната победа е тази над самия себе си.

АБСОЛЮТНИЯ (ПЪЛНИЯ) УСПЕХ

Друга заблуда е постигането на абсолютния успех. Нека да видим какво означава това. Представете си едно дете, което играе футбол. Нека да приемем, че това дете е постигнало абсолютния успех и независимо къде е на терена, като ритне топката отбелязва гол. Това дете няма да изпитва абсолютно никаква радост от поредния си гол, защото той ще е сигурен. Има обаче и социален елемент - много скоро няма да има никой от компанията му, който да иска да играе с него, защото не им дава шанс да се изявят. Това дете ще остане изолирано и самотно в перфекционизма си и абсолютния му успех няма да му носи никаква радост. Това ли е животът, към който се стреми човек?
Животът е приключението по пътя на съзнателно учение и развиване на самите себе си и радостта от постигнатите малки и по-големи успехи със всяка крачка.

Повечето хора учат от собствените си грешки, но има и хора, които учат и от грешките на другите. Това им дава много по-голямо предимство по пътя.
След семейството и родителите, училището е мястото, където човек се учи от грешките на другите, като изучава техните успехи и неуспехи в математиката, науките, изкуствата, спорта и др. За съжаление в училище често учат, че има само един правилен отговор или едно решение на задача. Всъщност в нашата реалност няма само един верен отговор.

1+1 НЕ Е РАВНО САМО НА 2

Преди няколко месеца нашият по-малък син, Йоанн, дойде при мен и беше разстроен от дискусия с учител, който настоял, че начина на решението му на задача не е правилен. И тъй като през целия им съзнателен живот с майка им учим синовете ни, че в живота няма един единствен верен отговор, той беше много разстроен от случката.

Веднага след училище ни чакаше за разговор, който започна директно с това, че не може да приеме, учителят да му казва, че 1+1 е равно само на две, защото според него 1+1 =1. И даде пример с това, че ако върху една капка вода капнеш още една капка вода, то резултатът ще е една капка вода и в този случай една капка + една капка ще правят една капка. “Не е ли така?” ме попита той.

Истината е, че примерът му ми хареса, но въпросът към него беше защо мисли в намаляващи числа, а не в растящи (в изобилие). И му дадох друг пример - с нашето семейство, а именно, че аз и майка му сме 1+1, но след като се събрахме семейството ни стана 4 членно. Така, че видимо 1+1 в този случай е равно на 4, а може и да е 10. В този смисъл е въпрос на възприятие на света и умение за тълкуване на знаците по пътя ни, за да живеем или живот с много възможности и в изобилие, или такъв в намаляващи числа и по-малко възможности и недоимък.

Да бъдеш съзнателен означава, че осъзнаваш това и действаш като не спираш да наблюдаваш, учиш и се адаптираш към непрекъснато променящия се свят.

ЗА БЪДЕЩЕТО НА ПРОФЕСИИТЕ

Благодарение на бързото навлизане на изкуственият интелект, повечето от професиите на бъдещето все още нямат имена и това поставя много въпросителни пред личното и професионално развитие на хората. Все по-трудно те си представят и знаят как да се подготвят за бъдещето.

Всеки успешен предприемач и добър мениджър знае, че при подготовката на един бизнес план е важно да се постави фокус върху нещата които са сигурни и които ще доведат в максимална степен до изпълнение на плана. Същото е и когато човек планира дългосрочно своето бъдеще или бъдещето на децата си. Трябва да се фокусираме не върху нещата, които ще се променят, а върху нещата, които очакваме да останат непроменени и сравнително постоянни. Откакто свят светува, този, който прави нещо полезно за хората винаги е бил ценен, независимо от средата наоколо. С други думи - правиш ли нещо от което един човек има нужда и правиш ли го по много добър начин, няма начин да не си ценен от другите. Хората и човешкото са константата в това уравнение. Те ще продължат да бъдат хора и за това си струва да съсредоточим вниманието си и да изградим знания за тях. И както може би сте чували Питър Дракър, бащата на съвременните методи за управление, казва: „Най-добрият начин да предскажете бъдещето е да го създадете“. Създаването на желано бъдеще е възможно само въз основа на надеждни набори от данни от знания, които научаваме в училище и продължаваме да учим и да се събираме през целия си живот.

Ако трябва да изброя само четири неща, които ще направят живота на все човек по-добър то това са:

1. осъзнато наблюдение
2. учене през целия живот
3. адаптация
4. липса на страх

Наблюдението е да си съзнателен и да не пропускаш онова, което се случва около теб във всеки един миг от живота ти. При учението е важно да се знае, че още от малки децата трябва да се научат да учат постоянно и цял живот. Адаптацията е отговорът, който човек дава на база своята осъзнатост и знания на постоянно променящата се среда, така си гарантира сигурност, обезпеченост, и наличие на възможности през целия си живот. Липсата на страх е най-важното условие, човек да не се спира пред нищо и да прилага първите три правила независимо от условията и обкръжаващата го среда. Страхът е най-лошият съветник и от страх, хората не опитват да правят неща, а от там и губят възможности. Провалът не е ако си опитал и не си успял, това е урок. Провалът е когато не си се опитал въобще.

Ако има само три неща, които да запазите в себе си и запомните от този разказ, бих искал те да са:

1. Бъди безстрашен и никога не се страхувай от провал, но...
2. Научи и как да се учиш от собствените си провали и особено от грешките на други хора, за да се адаптираш към постоянно променящата се среда около теб.
3. Научи се да наблюдаваш осъзнато и да се доверяваш на себе си; тренирай мозъка си в изобилие от възможности, а не в недостиг на ресурси.

Това ще помогне да преминеш от конкуренция с другите към господство над собствения си живот и успех в собствената си игра.
Future Forum ще даде възможност на всеки мотивиран човек да придобие знания от световни и български експерти и да открие вълнуващи нови възможности за кариера, а работодатели от всички индустрии - да се срещнат на място с талантливи професионалисти, готови за промяна. Всичко това ще се случи на 23 и 24 октомври в Националния дворец на културата. Future Forum се провежда едновременно и с Webit Festival, на който тази година, правителството взе решение България да е страна-партньор.