Засаждат казанлъшки рози във Франция
Засаждат казанлъшки рози във Франция / netinfo

Казанлъшки маслодайни рози ще бъдат засадени пред кметството в Сент Ерблен-Франция тази неделя-12-ти октомври. Те ще са част от втората официалната церемония по подписването на Споразумението за побратимяване между Казанлък и Сент Ерблен. За участие в церемонията, за френския град отпътува 47-членна делегация от община Казанлък. В нея са включени представители на местната законодателна власт, начело с председателя на Общинския съвет на Казанлък Васил Самарски, представители на общинската администрация , водени от кмета Стефан Дамянов, представители на различни институции в общината, граждани и танцова фолклорна група.

Официалната церемония по подписването ще се състои в залата на Съвета на Сент Ерблен от 10.30 часа в неделя. В рамките на визитата са предвидени различни работни срещи и посещения на стратегически обекти в Сент Ерблен. Основната цел на работните срещи ще е обсъждане на възможността за работа по общи европейски проекти, както и бъдещо сътрудничество в традиционните сфери на културен и младежки обмен, в областта на образованието и социалните дейности. В рамките на посещението домакините от кметство Сент Ерблен са предвидили и Кръгла маса върху побратимяването, мини форум за България, и фолклорни концерти.

Първите връзки между двата града датират от 1984 година. През юни тази година, по време на Празника на розата в Казанлък се проведе първата церемония по подписването на Споразумението за побратимяване. В церемонията участва 35 членна френска делегация.

В рамките на визитата във Франция кметът Стефан Дамянов ще има отделни визити в друг френски град – Грас . Там кметът ще участва в откриването на Световния музей на парфюмерията . В кметската програма е предвидена и среща с кмета на Грас – Жан Пиер Лелю .