Започват разкопки на хълма Калето
Започват разкопки на хълма Калето / netinfo

Екип от Института по археология започва разкопки до дни на мястото, където е била намерена българската средновековна чиния, обявена за продажба на търг от една от най-големите аукционни къщи в света – “Кристис”. Археолозите, под ръководството на проф. Васил Николов ще копаят на хълма "Калето" край село Величково, информира кметът Николай Чалъков.

Учените ще бъдат подпомогнати от 10-тина местни жители, а охраната ще осигури кметството.

Запознати твърдят, че в района на крепостта на племето аланите, датираща от 1300 години, е трудно да се намери съкровище, тъй като къщите на богатите са били разположени в подножието на крепостта.

Много е съмнително сребърната чиния да е намерена точно там, където е посочил пред органите на властта заловеният иманяр Найден Блангев, тъй като в момента ясно личи, че пресните иманярски изкупи са повече в западното подножие на хълма „Калето”, а не в източното, където е посочил Блангев, каза кметът на Величково Николай Чалъков. Самият факт, че от Археологическия институт започва разкопки в тази местност, според него е безспорно доказателство за автентичността на сребърната чиния, обявена за продажба на търг в една от най-големите аукционни къщи в света „Кристис”.