Започва национална кампания Бъди приятел с килограмите
Започва национална кампания Бъди приятел с килограмите / netinfo
Началото на национална анти Йо-Йо кампания "Бъди приятел с килограмите" беше поставено от доц. д-р Донка Байкова, заместник-председател на Българското дружество по хранене и диететика, под чиято егида се реализира кампанията. Инициативата ще продължи три месеца. Целта на кампанията е да се повиши информираността за проблема, свързан със задържане на килограмите след диети, наречен "йо-йо ефект" и какви рискове крие той, обясни доц. Байкова.

Според национално епидемиологично проучване, проведено в страната под ръководството на специалисти от Националния център по опазване на общественото здраве от 2004 година 31–41% от българите в зряла възраст са със свръхтегло, а 17–22% са със затлъстяване, уточни доц. Байкова.

Когато три месеца едно тегло е задържано с обичайно хранене, организмът наглася адаптационните си механизми към ниското тегло и започва да го задържа, обясни тя, цитирана от БТА.  

За колебанията на теглото допринася и друг феномен, известен като "памет на мастната клетка". Това е стремежът на клетката да съхранява големината си и след съответни колебания да се връща към изходните си размери. Задържане на ниското тегло се осъществява по-успешно, ако протича в съчетание с двигателна активност и се подкрепя с подходящи модерни обогатители на диетичния режим, добави доц. Байкова.