Започва Фестивалът на сливата в Троян
Започва Фестивалът на сливата в Троян / Община Троян
Започва Фестивалът на сливата в Троян
74972
Започва Фестивалът на сливата в Троян
  • Започва Фестивалът на сливата в Троян

Тази вечер започва Фестивалът на сливата в Троян. Празничните дни на сливата ще продължат до 22 септември. Фестивалът е свързан с основен поминък на Троянския край - отглеждането на сливи, производство на троянска сливова ракия и други сливови продукти. В празничните дни ще се проведе и традиционния конкурс за най-добра сливова ракия.

Сливата има своя празник и той е в сърцето на Троян. От днес до 22 септември жителите и гостите на общината ще могат да научат и разгледат всичко, свързано с отглеждането на сливи и тънкостите при производството на запазената марка на града - троянската сливова ракия.

Фестивалът на сливата предлага празник за всички сетива. Нашите гости, жителите на общината могат да видят как се практикува най-традиционният и най-стар троянски занаят - изваряването на ракия.

На градския площад могат да усетят вкуса на сливовия мармалад, деликатеса от сливи, на ястия, които се правят само в Троян. Разбира се, в най-голяма степен празникът може да се усети със сърцето, защото той е направен така, че да демонстрира нашето прословуто чувство за хумор.

Ще може да се дегустира и на място прословутата троянска ракия. Разбира се, от казана ракията тече направо в менчето и всички, които желаят, могат да опитат първака. За ценителите предлагаме възможност да пробват от ракията, която участва в конкурса за най-добра сливова ракия. Известно е, че по стара традиция, когато в Троян се роди дете, родителите и дядовците запечатват бутилки със сливова ракия, които се отварят на сватбата на детето. Имаме съхранени ракии, дори на по 100 години, или поне на по няколко десетилетия. Те също участват в конкурса", разказа кметът на Троян Донка Михайлова.

В Троян държат на запазената марка и първото място в класацията за производство на ракия. Именно заради това продължава дългогодишното съревнование с Тетевен. И до днес в Троян казват, че преди да седнат да пият, първо си изплакват чашите с тетевенска ракия и след това сипват троянската сливова.

Наздраве!