Започна преструктурирането на спешната медицинска помощ в София
Започна преструктурирането на спешната медицинска помощ в София / снимка: Sofia Photo Agency

Започнал е първият етап от изпълнението на преструктурирането и преобразуването на спешната медицинска помощ в София. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/ след заседание на работна група. Групата беше сформирана след взето решение от МЗ и Столична община.

Болниците "Пирогов", "Царица Йоанна", "Света Анна" и Пета многопрофилна болница за активно лечение ще предоставят необходимото териториално място за позициониране на филиалите на спешната помощ и на мобилните екипи в четирите зони, на които ще бъде разделена спешната медицинска помощ в София.

Предвижда се четирите лечебни заведения да използват по 5 екипа от Центъра на спешна медицинска помощ - София. Линейките ще транспортират пациентите до най-близкото лечебно заведение, което може да окаже медицинско обслужване по спешност.

Целта е максимално да се съкрати времето на пътуване на линейките до мястото на получаване на сигнала и след това до хоспитализирането на пациента, ако това е необходимо.

Координацията на четирите филиала ще се извършва чрез телефони 112, 150 и 166.

Във втория етап от реализацията на модела се предвижда директорите на лечебните заведения да представят доклад до министъра на здравеопазването за финансовия ресурс и времевия период, които ще са им нужни за изграждането на спешен медицински портал на тяхната територия, обезпечен с необходимата апаратура и медицински персонал.

Годишно Центъра "Спешна медицинска помощ" - София обслужва 120 000 пациенти, като до 40 000 от тях се хоспитализират.