Започна Панаирът на книгата в София
Започна Панаирът на книгата в София / снимка: БГНЕС, архив
Започна Панаирът на книгата в София
83088
Започна Панаирът на книгата в София
  • Започна Панаирът на книгата в София

43-тото издание на Софийския международен панаир на книгата започна в Националния дворец на културата. Той е съпроводен от Софийският международен литературен фестивал.

Над 200 издателства и над 80 събития - представяния, четения и дискусии ще радват любителите на книгите от 8 до 13 декември.

Освен с разнообразието от заглавия и автори, работилници и срещи с писателите, панаирът ще привлича посетители и с традиционните отстъпки на издателствата.
Тази година фокусът на Софийския международен литературен фестивал, който се провежда паралелно с Панаира на книгата е Иберийския полуостров. Гости на фестивала са 12 испански и португалски автори. Сред тях е и испанският писател на бестселъри в жанра трилър със фантастичен елемент в тях Хосе Карлос Сомоса. Той е в страната ни за втори път.

"Клара и сянката" и "Пещерата на идеите" - това са мои книги, преведени на български, както и "Стръв". "Тетрамерон" е последната ми книга на български", напомни той. Според него българите четат много и се е уверил в това и при двете пътувания до страната ни.
Някои от най-известните автори от Испания и Португалия идват в България, каза директорът на институт „Сервантес" Хавиер Валдивиелсо. "Много известни автори дойдоха в България - Хосе Карлос Сомоса, Лоренсо Силва - сред най-значимите имена в съвременната испанска белетристика. Единственият поет сред чуждестранните автори ще бъде Гарсия Мартин, а единствената детско-юношеска писателка, гостуваща на фестивала, е Майте Каранса", каза той.

В програмата на събитието ще се включат близо 30 български писатели, сред които Алек Попов, Ангел Игов, Милен Русков, Георги Господинов, Надежда Радулова, Георги Мишев и други.