Законово гарантиране на пациентските права ще иска омбудсманът
Законово гарантиране на пациентските права ще иска омбудсманът / netinfo

Правата на пациентите да се гарантират със закон – за това ще настоява националният омбудсман Гиньо Ганев. Това съобщи във Велико Търново Росица Тоткова – шеф на дирекция „Жалби и сигнали” в администрацията на обществения защитник на България. Тя участва в първата национална среща на местните омбудсмани на тема “Общественият посредник – независим гарант на гражданските права”.

Едва 5% от жалбите, които постъпват при нас са в сферата на здравеопазването, но те са важни, тъй като засягат повечето българи, коментира Росица Тоткова. Според нея, ако законово се регламентират и гарантират правата на пациентите - при проблем те ще могат да търсят съдействието на гражданските защитници. Една от най-слабите точки в здравеопазването, която ощетява болните хора, е лимитирането на т.нар. направления за достъп до различните видове услуги, коментира Тоткова. Тя посочи, че по този въпрос в момента се водят дискусии с неправителствени организации, със сдружения на пациенти и на онкоболни.

Росица Тоткова съобщи, че по 73% от постъпилите през миналата година жалби проверките са приключили. Най-често съдействието на омбудсмана е търсено при упражняване на правото на собственост, за възстановяване на земи и гори, при спорове за т.нар. етажна собственост, при решаване на трудови правоотношения.

Други новини от Велико Търново